Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Het jongetje met de grasspriet

10 Jun 2018
door Sacha Grootenboer

Het begin en het idee:
Het is 2008 als ik OpzijnPlek begin. Het idee is om een website te beginnen waar groen, natuur en buitenspelen een plek hebben. Daarbij moet het vooral een plek worden waar talent ontspringt. Mijn kennis en ervaring rondom het belang van zintuiglijke beleving voor baby’s en jonge kinderen draag ik op dat moment nog voornamelijk uit aan medewerkers binnen kinderopvang, bij kleuterleidsters en kraamverzorgsters. In mijn ogen - en inmiddels wordt dit door vele wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd - is het enorm belangrijk dat een bevalling zo natuurlijk mogelijk verloopt. In rust en eigen tempo daarna de zintuigen ervaren, zoals voelen, proeven, ruiken, horen en zien werkt positief op het uiteindelijke welzijn van een kind.

In de jaren erna schreef ik over diverse activiteiten die je kunt doen met jonge kinderen. Ook bracht ik diverse blogs uit waarin het belang van het op een natuurlijke manier activeren van de zintuigen onderbouwd werd. Lastig was dat in die tijd ouders steeds meer angsten kregen aangepraat. Kinderen werden juist weggehouden van het letterlijk beleven van de zintuigen. De valtegel had zijn intrede al gedaan en een kind met een helm op een driewieler was en is geen ongewoon straatbeeld meer. Overdreven veiligheid viert inmiddels hoogtij. Zeg nu zelf. Laat jij een baby in de regen staan om te laten voelen wat het is om regen op je gezicht te voelen? Sta jij in de volle wind met je kind om het de kracht van de wind, de kou, de nattigheid en de warmte te laten voelen? Laat jij je kind de jam over tafel uitsmeren en het met zijn handen vrijelijk door het eten bewegen, zodat het de textuur voelt? Kortom: stimuleer je die interesse in het experimenteren met de zintuigen? Ben jij die direct verbiedende of zorgende factor? Of ben jij bewust bezig met het belang van leren voelen?

Wij als ouder willen alles voor zijn. We vinden dat een jong kind al vroeg moet leren hoe het zich moet gedragen. Het moet leren wat “netjes” is. We denken het als ouder vaak beter te weten. Maar tegelijkertijd ontnemen we hen daarmee veel waardevolle ontdekkingen!

Spelen met wat er al is. Het klinkt simpel, maar het is heel belangrijk. Speelgoed wordt vaak speciaal gemaakt voor kinderen, maar de wereld op zichzelf heeft kinderen al zoveel te bieden. Als je dat aanvult met je kind zelf laten ontdekken en beleven, en met degelijk speelgoed dat er echt toe doet, leert je kind zelf vanuit de eigen natuur en eigen interesse de wereld kennen. Dit veroorzaakt bovendien weer dat een kind eerder zijn talenten en behoeften ontdekt.

Het idee voor de uiteindelijke winkel van OpzijnPlek in 2009 ontstond omdat ik merkte dat er behoefte was aan fysieke voorbeelden van belangrijk spel en speelgoed. Met goede materialen kon ik mijn boodschap over het duurzaam opgroeien met kinderen beter aan ouders overbrengen. Zo werd OpzijnPlek het verzamelpunt voor inspiratie over manieren van leren, talenten herkennen en jezelf ontwikkelen. Door goed te kijken naar je kind ontdek je wat het leuk vindt. Je ontdekt waar het intrinsiek voor gaat en waar het zijn of haar ei in kwijt kan. Als het je lukt die snaar te raken, dan kan je kind groeien naar zelfstandigheid en naar zijn of haar plek in deze wereld. Je kind vindt dan letterlijk zijn plek.

Met OpzijnPlek willen wij die inspiratiebron zijn voor iedereen die kinderen deze manier van opgroeien gunt. We creëren een plek waar je materiaal vindt dat jou inspireert en op ideeën brengt. De plek waar je kunt beginnen met ontdekken waar jouw kind voor gaat en waar het naar toe kan én wil groeien. Een plek die inspireert en verbindt, en ook vrij laat om te ontdekken, verkennen en onderzoeken. Een plek met net even een andere kijk op opgroeien. Die zoveel mogelijk gaat voor groen, natuurlijk, fair, eco en kwaliteit, maar vooral voor ontwikkeling. Want dat laatste vinden wij bij OpzijnPlek het allerbelangrijkst. Echt materiaal om mee te ontdekken en geen speelgoed dat gemaakt wordt om niet kapot te gaan. Waardevol omgaan met materiaal en de waarde van goed materiaal leren kennen. Vind je eigen weg. Vind een plek waar de basis van spelen en ontwikkelen wordt gestimuleerd. We combineren dat met goede kwalitatieve materialen die echt iets doen in de beleving en in de ontwikkeling van een kind.

Nog even terug naar het begin.
Al met al zou je kunnen zeggen dat het begon met het jongetje met de grasspriet. Al sinds 2008 vind je dit jongetje overal in de huisstijl terug. Eerst in deze eerste huisstijl van OpzijnPlek en later zoals de foto bovenaan in de nieuwsbrief. Wie is dat jongetje wat daar met opperste concentratie op dat grassprietje blaast? Dat is mijn zoon (1998). De jongen met het grassprietje staat symbool voor uitproberen, ontdekken, beleven en uitvinden wat je leuk vindt. Hij staat symbool voor het volgen van je hart en het goed kijken naar je kind, zodat je notie neemt van wat het kind nodig heeft om te groeien. Je plek vinden in het leven in hobby, studie, werk en leefwijze. Je gang gaan in jouw richting die je zelf kiest. De vrijheid van je eigen keuzes maken.

Eigenlijk was mijn oudste zoon (1992), de echte eerste inspirator om met OpzijnPlek te starten. Voor hem zocht ik speelgoed en allerlei ander materiaal dat uitdagend was en zijn honger naar ontdekken en méér willen leren niet zou stillen maar juist verder zou aanwakkeren. Ik wilde dat zijn eigen motivatie om de wereld te ontdekken – iets wat hij op school niet kon vinden – aanwezig bleef. Een kind met veel interesses en een moeder die waakte dat het vuurtje bleef branden. In elk kind zit zo’n vuurtje en dat ontdekte ik ook weer bij zijn broer. Waar de oudste technisch inzicht had bleek de voorliefde voor zijn broer te liggen in de wereld buiten. Al jong gaf hij aan dat hij nooit achter en bureau zou belanden. En hij hield van muziek. Een ukelele die ik kocht op een reis door Indonesië gaf zoveel plezier. Een aantal jaren later ging het over op geroffel op een djembé. Iets wat begon met de eenvoud van het proberen te fluiten op een grassprietje, groeide uit tot een van zijn grootste talenten. Mijn dochter (2004) stond de afgelopen jaren ook vaak in beeld en was in vele blogs ook een levend voorbeeld van steeds weer je eigen richting zoeken. Ze liet zien wat het doet voor een kind om de vrijheid krijgen om te ontdekken en jezelf te zijn. Dit beeld onderstreept de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden.

Dat is waar OpzijnPlek al sinds 2008 richting aan geeft. We hopen dat je nog vele jaren met ons meekijkt, meeleest en mee-beleeft. Want ons avontuur kan ook het jouwe zijn!

Het leven met kinderen is leuk en hoeft niet gepaard te gaan met veel onenigheid. Begeleiden, niet te strak houden, open staan voor echte wensen en zeggen wat je doet en doen wat je zegt maakt opvoeden leuk en samen groeien een feest! Dat is duurzaam opgroeien.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter