Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Ontmoet 'slecht' weer!

27 Oct 2023
door Sacha Grootenboer
De herfst is bij uitstek een seizoen dat al je zintuigen prikkelt.

De wind die langs je gezicht waait en hoort gieren langs het huis, of juist opmerkt doordat je tegen wind zo hard moet trappen, of lekker makkelijk, heerlijk vooruit wordt geblazen.

Voor ons zijn deze belevingen, en dan noem ik er maar een paar, al zo gewoon, dat ze ons nauwelijks opvallen. Vaak vervolgen we mopperend en mokkend, diep in gedachten verzonken, onze weg naar de geplande bestemming.

Het is voor ons volwassenen een kunst om fris en fruitig de dag tegemoet te treden als het stormt, regent en donker weer is. We zijn ons nauwelijks bewust dat wij zelf die vrolijkheid er in kunnen houden. Het is maar hoe je er zelf naar kijkt. Kinderen voelen onze stemming, dus ook onze tegenzin. En echt, naar buiten gaan is voor alle dagen ook als het regent!

Je ziet opvallend minder kinderen op straat bij ‘somber’ weer, terwijl tijdens een mooie nazomerdag het horen van kinderstemmen ons niet verbaast. Ik denk dat er niets mooiers is dan met die guitige snuitjes buiten door de plassen te stampen. Een te grote jas aan te trekken waarmee je jezelf bijna de lucht in laat blazen, of hard hollend achter een zak aan moet rennen die net uit je handen glipt.
Het is zo simpel om je eigen vlieger te maken, slechts een doekje aan een touwtje voldoet al, of een stevige plastic zak. (bindt plastic vast aan de arm of jassen zodat het niet definitief wegwaait)

Ik kan niet genoeg benadrukken dat buitenspelen echt iets is voor alle seizoenen, evenals het ontdekken en beleven in de natuur. Een bladerendouche, het vinden van noten, bessen en paddenstoelen. Maar ook de beestjes die rondkruipen en al het ‘afval’ weer opruimen en terugbrengen tot aarde.

Juist in deze tijd zijn spinnen, pissebedden, regenwormen, slakken van een enorm belang en vogels doen zich tegoed aan besjes. De uitwerpselen van deze dieren bevatten dan weer mest voor de aarde en tevens worden zo zaden verspreid, zodat we een afwisselend landschap behouden met heel veel soorten bloemen, planten en dieren.

Dus laten we met de kinderen hier een wekelijkse activiteit van maken. Loepjes in een tas, potjes mee, jute zakken op de rug of een zelfgemaakte knapzak en zoek, vindt, ontdek en beleef van alles ...BUITEN!

Sacha Grootenboer oktober 2012©

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter