Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Spelen met touwen

25 Sep 2023
door Sacha Grootenboer

Spelen met touwen

Spelen met touwen is spelen met het meest simpele materiaal dat vaak voor handen is. Of het nu gaat om touwtjes voor touwspelletjes waarmee je vroeger een parachute of kop en schotel maakte, woldraad om mee te punniken of te haken, touw om iets mee vast te binden of knopen mee te leren maken, touw om mee te touwtrekken, mee te springen of mee te hijsen en te takelen. Touw is leerzaam speelgoed en goed voor urenlang vermaak. Bovendien is touw ideaal spelmateriaal om samen te spelen!

Leren over gewichten en krachten is zo leuk! Wist je dat gewicht lichter aanvoelt als je een takel gebruikt? Takels en katrollen zijn dan ook favoriet speelgoed bij heel veel kinderen. Het spelen met touwen is voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar goed voor hun ontwikkeling. Net als doeken en knijpers hebben touwen een doorlopende aantrekkingskracht. Takelen leert kinderen ook om gewicht te verdelen net als touwtjespringen kinderen de ervaring geeft om evenwicht te oefenen.

Toen ik zelf net van school kwam ging ik in de receptie van een Frans vakantiepark werken. Tussen mijn werkzaamheden door organiseerde ik allerlei activiteiten voor de aanwezige kinderen. We haakten bijvoorbeeld draden die we gebruikten om bomen te versieren, we maakten allerlei scheepsknopen in touwen, we deden spelletjes met touwen, zoals touwtrekken, maar ook balanceren, we versierden touwen en maakten er slingers van, we gingen hijsen, takelen, schommelen, boomswingen en hutten bouwen met touw en elastieken. En natuurlijk trek je met touw een vlot naar de overkant. Het is gewoon eindeloos materiaal om mee te spelen en het leert kinderen heel veel vaardigheden.

Zo leren ze verschillen tussen kort en lang, dun en dik, welk touw lekker in de hand ligt en voor welk doel ze geschikt zijn. Soms breekt touw of draad makkelijk, ander touw is glad, of juist stroef en harig, en soms is touw heel lastig vast te pakken omdat het te dik is voor de handen. Die ervaringen zijn leerzaam en als kinderen in het leven leren omgaan met verschillend materiaal door ermee te spelen dan leren kinderen ook wanneer en waarvoor ze bepaald materiaal kunnen gebruiken.

Dit is open einde speelgoed waar iedereen het tegenwoordig over heeft. Eigenlijk is alleen speelgoed waarbij de uitkomst van het spel niet vast staat het echte speelgoed. Dat is namelijk ook het spel van leven. Steeds doe je nieuwe ontdekkingen en ervaringen op en dat helpt je weer verder in je ontwikkeling! Dit open einde speelgoed pur sang is goedkoop en vaak al in je bezit. Speel vooral wat je uit de gewone dagdagelijkse voorraad kunt trekken. Zo steekt het leven gewoon in elkaar. En zoek je aanvulling? Dan zien we je natuurlijk graag bij OpzijnPlek waar we natuurlijk touw genoeg hebben!

Hang snel wat touwen in de schuur, berg er een paar op in een speelkist of lade en je rijke speel- en leeromgeving is gemaakt!

Sacha Grootenboer
september 2023

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter