Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Tollenkoorts

6 Apr 2024
door Sacha Grootenboer

Het is alweer lang geleden dat ik de eerste Mader omkeertol met kleurrijke strepen op onze website heb gezet. Direct was er een enorme aanloop op deze fantastische houten tol die na een flinke draai zich uit zichzelf omkeert. Zo begon ook hier de fascinatie voor de Mader tollen, die met de hand worden gemaakt in Oostenrijk. Jarenlang verkochten we alleen de meest favoriete tollen van dit merk, maar ook een facetoog, jojo, caleidoscoop en prachtig mooie springtouwen met houten handvatten. Tijdloos speelgoed gemaakt van hout, want juist de liefde voor hout werd de basis voor alle ontwerpen. In meerdere tollen vind je dan ook meerdere soorten hout terug.

Elke dag draaien de uitgelijnde machines, die tot het meest fijne werk in staat zijn, om de ontwerpen te frezen. Achter de machines werken bevlogen medewerkers, soms met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, die door Klaus Mader en zijn vrouw Margit in het team zijn opgenomen. Samen maken zij sinds 1991 de mooiste producten. Reden voor ons om eens een kleine blog te wijden aan dit merk en het bijzondere speelgoed dat zij maken.

Mader is zo’n bedrijf waar wij bij OpzijnPlek groot respect voor hebben. Hun werk is steevast goed en het contact respectvol. Zo worden bij tekorten aan bepaalde producten deze eerlijk onder de afnemers verdeeld en ervaren we soms dat we langer wachten op een levering, omdat door omstandigheden een bepaald product nog even niet kon worden gemaakt. Daarom kan het zijn dat je, gelukkig incidenteel, wel eens opmerkt dat een favoriete tol niet beschikbaar is. Weet dan dat ze op dat moment voor jou aan het werk zijn en dat jouw tol alle aandacht krijgt die het nodig heeft om hem straks te kunnen gebruiken. Voor deze werkwijze heb ik groot respect en in drukke tijden denk ik dan ook wel eens aan deze benadering om hem vervolgens in te zetten. Geduld is tenslotte een schone zaak!

In de winkel ben ik iedere keer weer verbaasd over de aantrekkingskracht van de tollen. Als een magneet trekken klanten naar de tafel met de vele soorten houten ballerina’s en ballerino’s, zoals we ze soms eerbiedig noemen. Op onze grote houten tafel in het midden van de winkel staat dan ook een flink tollenbord waar je ze op kunt uitproberen.

Recent ging een enthousiaste klant, die haar kindertijd terugvond in dit prachtige aanbod, op de knieën op de winkelvloer om één voor één alles uit te proberen en er uiteindelijk een keuze uit te maken. Erg leuk om op te merken is dat tollen ook een enorme aantrekkingskracht hebben op kinderen. Van ouders horen wij terug dat ze er werkelijk uren mee spelen om steeds meer trucjes te leren of een moeilijkere tol te proberen. De tollen zijn er namelijk in 6 moeilijkheidsgraden. Zelfs scholen, kinderopvang en gastouders lopen binnen voor een bord en een paar tollen en komen enthousiast vertellen dat de kinderen ze zó leuk vinden.

En dat maakt ons echt enorm blij want dat betekent ook dat de tollenkoorts ervoor zorgt dat kinderen weer kunnen spelen met aantrekkingskracht naar ‘gewoon’ speelgoed in plaats van naar schermen. Bovendien biedt dit gelegenheid voor een leuk klein cadeautje voor een kinderverjaardag. Een tol is over het algemeen nog leuk geprijsd en tollenpret is gegarandeerd! Je weet bijna zeker dat je iets geeft wat ze urenlang bezighoudt en tevens nog ongemerkt educatief is ook.

Een tol biedt ook een gelegenheid om naar buiten te gaan. Dat kan overigens ook met de eerder vermelde Mader producten zoals een springtouw of facetoog. Wil je een echte uitdaging? Kies dan voor de Zweeptol of de Trektol. Opa’s en oma’s zullen gaan glunderen als hun kleinkinderen aankomen met dit historische speelgoed. Het is even oefenen, dat tollen met behulp van een zweep of een trektouw. Maar dat maakt het des te leuker als het lukt. De zweeptol vliegt werkelijk over straat en zal een hele groep kinderen achter zich aan krijgen. De Trektol blijft wat meer op één plek en kan eindeloos lang draaien.

Ik maak graag ook nog even tijd voor de jojo. Alhoewel we slechts enkele uitvoeringen van Mader verkopen is een jojo in je zak een speeltje dat brandt in je zak. Je moet hem vasthouden en er even mee draaien. Wist je eigenlijk dat juist dat draaien zo bijzonder is om naar te kijken? De verandering van kleur, de vaart, de beweging. Het is fascinerend net als kijken in een vuurtje dat je zelf hebt gemaakt. Ook de Bilboquet of de vangbal is een eindeloos spelletje om steeds weer te pakken en mee te spelen.

Zo zie je maar weer: juist speelgoed en spelletjes met een eenvoudige maar sterke basis blijven altijd hun waarde behouden. Sommige spelletjes blijven nu eenmaal altijd leuk om te doen, ongeacht in welke tijd een kind opgroeit.

Sacha Grootenboer
5 April 2024

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter