Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Toch nog kastanje knutseltijd!

18 Sep 2017
door Sacha Grootenboer

Het lijkt er eventjes op alsof de zomer nu toch echt voorbij is. Door de vele regenval zie je weinig kinderen die echt op zoek gaan naar kastanjes, eikeltjes en beukennootjes. Maar zoals het er nu naar uitziet gaan er nog wel wat mooie dagen komen en door de wind liggen ze echt voor het oprapen.

In het voorjaar zie je de prachtige Kastanjebomen met de mooie bloemen. De bladeren zijn 5 of 7 vingervormig. In het najaar geeft de boom stekelige bolsters waar binnenin de wilde kastanje zit. Soms met meerderen in een huls. Weet je dat de Kastanjeboom ook wel Paardenkastanjeboom wordt genoemd? De vrucht werd vroeger aan paarden gegeven als ze last hadden van hoest. De kastanje hielp het paard te genezen. Voor mensen is de vrucht giftig. Wel kun je de tamme kastanje eten, maar die ziet er net even anders uit, zowel de bolster als het blad van de Tamme Kastanje verschilt wel degelijk van die van de bekende 'gewone' Kastanjeboom. Leuk weetje is ook dat de kastanjes als geneesmiddel gebruikt kunnen worden. Ze werken pijnstillend en helpen bij maag, darm- en reumaklachten. In poedervorm kun je de vrucht ook als wasmiddel of shampoo gebruiken.

Nu zijn de kastanjes nog op hun mooist. Ze zijn prachtig bruin glanzend en als je ze snel uit het vocht haalt (door de vele regenval), kun je nog heel veel mooie knutselprojecten maken.

Verzamelen is voor kinderen en hun ouders altijd een leuk en bijzonder moment. Al zoekend onder de boom vind je de meest prachtige kastanjes, soms zelfs nog half in de huls. De mooie bruine vruchten glimmen in de zon, of liggen te dampen op het mos. Al dansend tussen de struiken, over het gras, en tussen de al gevallen kastanjes zorgt iedereen ervoor dat ze er niet  bovenop gaan staan. In een jute zak, tas of mand breng je je verzameling naar huis om er vervolgens mee te gaan knutselen. eigenlijk al een oude activiteit die jaarlijks terugkeert binnen gezinnen met jonge kinderen. Combineer je vondst met eikeltjes en beukennootjes, mos, takjes en bladeren. Verzamel, boor, knip, plak en knutsel. Het maakt echt niet uit, wat er voor kunstwerk uitkomt. Als je het maar naar je zin hebt!

Bij OpzijnPlek voorzien wij ouders en hun kinderen, kinderopvang en scholen al jaren van de meest handige kindergereedschappen voor de meest gave knutselprojecten. Ook nu weer wordt er toch al flink geklust en geknutseld en dat is mooi, want zoals je misschien wel weet word je van knutselen en maken heel gelukkig. Lekker creatief bezig zijn vergroot je vaardigheden, helpt ontspannen en creëert vooral weer nieuwe ideeën.

En dus gaan wij ook heerlijk aan de slag met kastanjes en dat doen we met de boortjes. Als je met hele jonge kinderen aan de slag gaat, kijk dan ook even naar de kastanjehouder of notenkraker, want dat gereedschap maakt knutselen met kastanjes een stuk veiliger. Bovendien kun je hem als je gevonden noten hebt laten drogen, zeker ook voor het kraken van noten gebruiken.

Alle kindergereedschappen voor het knutselen met kastanjes kun je los verkrijgen, maar ze zijn er ook in handige sets met prikkers.

We zouden het heel erg leuk vinden om foto's te ontvangen van je knutselproject. Stuur je ze op?

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter