Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Niet veel speelgoed, maar aansprekend speelgoed!

13 Nov 2018
door Sacha Grootenboer

Wij merken bij OpzijnPlek al jaren dat veel ouders het lastig vinden om voor hun kinderen het juiste speelgoed uit te kiezen. Ook kiezen veel ouders vaak dat speelgoed wat ze zelf leuk vinden en slaan dan soms de plank volledig mis. Het kan anders en wij kunnen je daar zelfs bij helpen.

Zoals gezegd, het gaat niet om veel speelgoed, maar speelgoed dat je kind echt aanspreekt. En wij geloven dat je tussen ons speelgoed, dat echt bijna alle talentgebieden raakt: muziek-samenwerken-techniek-bouwen-knutselen-tekenen-natuur beleven-buitenspelen, een keuze kunt maken die jouw kind aanspreekt en aanzet tot het oorspronkelijk bedoelde spelen! De speelkist hoeft niet vol, de stapel tijdens pakjesavond niet hoog, maar waardevol in zijn betekenis! En weet je het echt niet? Begin dan weer eens met echt constructiespeelgoed. Dat nodigt uit om samen te doen, vrij te spelen, je creativiteit te laten stromen en gewoon urenlang bezig te zijn met verzinnen en creëren en je eigen wereld ontdekken.

Een kind is niet geboren om achter een televisie of een scherm te zitten. Een kind wil van nature ontdekken, alleen wij, de grote mensen wereld, hebben veroorzaakt wat de speelwijze is geworden van de kinderen die nu opgroeien. Want goed voorbeeld doet goed volgen, maar slecht voorbeeld evenzo. En als we zelf steeds drukker worden, worden onze kinderen dat ook. Als we minder aandacht (de goede aandacht wel gezegd) bieden, dan veroorzaken we dat kinderen hun aandacht elders op gaan vestigen. Dus als wij niet meer spelen, spelen kinderen steeds minder. Het klink wellicht wat cliché, maar eigenlijk is dat wat er gebeurt. De bezigheid van een kind is dagelijks spelen! Wij zijn vergeten te spelen, want we nemen alles heel serieus. We ‘moeten’ in plaats van ‘mogen’ en leren dat ook aan onze kinderen. School en andere opvoeders willen gericht spel zien, die willen dat we de kinderen iets bijbrengen, maar eigenlijk gebeurt dat altijd vanzelf!

We spreken veel opvoeders en veel therapeuten die zich hierover best zorgen maken. Leerkrachten die het steeds lastiger krijgen een kind te laten zijn wie het is, omdat er zoveel moet. Ouders die kun kind vier jaar lang prachtige dingen leren en die hun kind zien omslaan als een blad aan een boom zodra het naar school gaat. Want ineens ‘moet’ alles.

Maar als we nu eens die stap terug doen en kijken wat de basis is van leren, dan is dat vooral plezier! Heb jij wel eens iets makkelijk geleerd wat je niet leuk vond? En heb je wel eens iets geleerd wat je niet leuk vond maar wel nodig had? Dat laatste gaat daardoor ook al veel makkelijker. Dus nut en zin, zijn de basisvoorwaarden voor leren! En als iets nut heeft en zinvol is voor een kind dan speelt het er gewoon op los. "Hij vraagt zich niet af waarom hij speelt, hij speelt!" zei laatst een door mij gewaardeerde coach. En hij heeft gelijk!

Echt, lieve ouders en iedereen die met kinderen leeft en werkt: je kunt zien wat je kind graag wil hebben. Kijk, luister, hoor, verdiep en speel met je kind, dan vind je zijn of haar talent en hoor je ook wat je kind wil. Neem tijd voor het leven en het echte spel. Dan heb je geen dwingend en stampend kind dat zijn zin doordrijft, maar kun je samen oplossingen bedenken en weer zien wat je echt leuk vindt. Je kijkt dan samen naar wat je het mooiste vindt om te doen. Je kunt weer zien wie je wilt zijn.

We wensen je weer veel succes en schroom vooral niet om te bellen (06 28 51 00 50) als je een echt en goed advies wilt. Want wij zijn niet zomaar een speelgoedwinkel. We zijn er voor jou en je kind, voor een mooie duurzame toekomst en de wens dat iedereen zijn of haar juiste plek vindt!

Sacha Grootenboer
November 2018

Reacties
Sacha Grootenboer
10 Dec 2018
Beste Elize,

Inderdaad wat een leuke blokken! Daar kunnen kinderen hun fantasie wel mee de vrije loop laten!
Elize van der Zwaag
10 Dec 2018
Helemaal mee eens Sasha! Op mijn website https://uithout.nl/blokkenzakken verkoop ik houten blokken met unieke vormen en verschillende houtsoorten juist voor dit doel! Ook leuk voor volwassenen, trouwens :-)
Sacha Grootenboer
13 Nov 2018
Beste Iris, dat klinkt kort en krachtig. Dank je wel!
Iris
13 Nov 2018
Prachtig stuk!
Laat een reactie achter