Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Leren van je kind

8 Feb 2015
door Sacha Grootenboer

Van mijn oudste zoon heb ik de afgelopen 22 jaar veel geleerd. Vroeger was hij niet de makkelijkste, maar sinds hij zes jaar oud werd heb ik geleerd om de problemen die ik met hem heb ervaren te koppelen aan mijn eigen leventje, mijn gevoel en deze dus bij mijzelf te houden.

Dat was een zware klus, dat kan ik best zeggen, maar ik wist gevoelsmatig dat ik niet aan hem kon sleutelen, slechts aan mezelf. Dat is wat ik nu alle drie mijn kinderen probeer mee te geven. Hou alles bij jezelf. Beweeg zelf mee met situaties, problemen, en geluk in het leven, dan komt het goed.

Nu werkt mijn oudste 1 dag in de week bij OpzijnPlek en ons distributiebedrijf ImmenZ. Een mooie baan naast zijn studie werktuigbouwkunde. Ik heb hem graag om mij heen. Hij is scherp, werkt doordacht, hij is open, snel en rekenkundig een genie.
Soms wil hij het graag beter weten. Oei, denk ik gelijk, en ik dan? Samen willen we graag gelijk hebben en de waarheid ligt altijd in het midden, dus doen we een stap terug, maken overzicht en wegen onze ideeën weer even af. Soms gaan we de kant op van het ene idee, dan weer het andere.

In de laatste week van januari waren we samen naar de Toy Fair in Neurenberg. De grootste speelgoedbeurs ter wereld. We sliepen gezellig op 1 kamer, gingen elke avond met onze producent en mede distributeurs uit eten en hebben gelachen en plezier gemaakt, vooral om de 11 broeken die hij in zijn koffer had gestopt voor 1 week :-). We brachten een ruime week samen door! Privé en werk liepen door elkaar.

Hij nam mijn Engelse taalgebruik regelmatig onder de loep. Ik kreeg dan 'subtiel' te horen dat ik mijn zin grammaticaal volledig verkeerd had opgebouwd. Ik vroeg hem regelmatig om een vertaling van een woord en zakelijk gezien vroeg ik hem regelmatig om advies. Deze week zag ik hem nog meer groeien.
Maar als er een Duitse of Franse klant voorbij kwam dan schoof hij ze door naar mij. Nu een week later haal ik nog steeds al mijn talen door elkaar.
Maar kan ik zeggen dat ik heel veel heb geleerd van mijn zoon waar het gaat om techniek, het gebruik van Amazon en mijn Engelse taalgebruik. Hij is volwassen. Komt nog regelmatig een stevige kus en een knuffel bij mij halen. Ik heb een zoon, een maatje en een collega in één.

Zo zag ik ooit het beeld voor mij. een goede relatie met je kinderen, beiden vrij en toch bij elkaar! Ik weet dat ik hierin een idee had. Duurzaam opgroeien noem ik het nu. Ik weet dat mijn manier van opvoeden (liever opgroeien) heeft gewerkt. Eerst met vallen en opstaan en later met het vertrouwen dat kinderen zelf weten wat hun levensdoel is, ze weten zelf welke richting ze willen gaan. Een kind met een eigen gevoel. Het gaat om loslaten, bijsturen en vooral zelf laten ontdekken en beleven. Als ouder een stap terug doen, niet straffen en vooral in gesprek blijven. Ik ben dolgelukkig dat ik dat zo kon doen. Dat gun ik iedereen!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter