Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Gastblog Samen op Avontuur

10 Dec 2014
door Inge Schilders

Samen op Avontuur

Als kind heb ik samen met een vriendin gezworen dat ik nooit volwassen zou worden. En als zij mij daar in de toekomst ooit op zou betrappen, moest ze me waarschuwen. Levendige uitspraken voor een meisje van tien, recht uit het hart. Want volwassen worden, dat was echt het ergste wat me kon overkomen.

Ik werd toen al gedreven door mijn idealen. Ik wilde worden zoals Robin Hood, klimmend in bomen en vechten voor rechtvaardigheid. Ik wilde worden zoals Pipi Langkous, leven zonder de onzichtbare grenzen van volwassenheid.

Nu ik zelf ouder en oud ben, wijs ik mezelf nog regelmatig op dit beeld. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat spelen, ontdekken, vallen en weer opstaan zorgen voor een mooie groei en een unieke kijk op de wereld. Door te ervaren en te ontdekken creëer je je eigen werkelijkheid. Door buiten de kaders te denken en te spelen ontwikkel je creativiteit en fantasie. En dat geeft je leven kleur en verruimt het pallet aan keuzes die je kunt maken.

Als moeder probeer ik daarom zoveel mogelijk (en dat valt zeker niet mee) samen te spelen met mijn kinderen. Niet door ze continu te wijzen op de regels, de rommel, de vlekken en de onmogelijkheden. Ik probeer tijdens ons samenspel te faciliteren. Door materialen neer te leggen die zorgen voor fantasie. Een binnenband van een fiets, een touw, een fietspomp en sterke tape zorgen al voor uren speelplezier.

Hang in een park eens een touw in een boom met een katrol eraan en kijk hoe kinderen (en ook volwassenen) hiermee omgaan. Direct wordt er gespeeld!

Bedek je eettafel met plastic, leg een groot vel papier klaar en vul je verfbakjes eens met ketchup en tandpasta. Hoeveel verwondering wil je hebben?

Ook dit is in mijn ogen kind blijven. Even geen regeltjes en juist ruimte geven aan fantasie. Op die manier gun ik mijn kinderen een jeugd waarin ze hun eigen spel mogen spelen. Waarin ze mogen zijn wie ze willen zijn. Waarin ze hun eigen wereld scheppen en keuzes leren maken.

Wil je meer suggesties om samen met je kind te spelen?
Kijk dan eens naar de spellen Kleine Avonturen.

Gaan jullie mee op avontuur?

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter