Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Dagenlang, knutselen, tekenen en uitproberen!

16 Aug 2017
door Sacha Grootenboer

Het is alweer lang geleden, maar als ik nu mijn dochter dagelijks in de weer zie met schaar, potloden, slijpsel, verf, lijm, lint, en deco patch, dan krijg ik toch ook wel weer zin om een tafel in te richten met heel veel knutsel- en hobby-spullen.

Misschien dat daarom wel ons assortiment hobby- en knutselspullen steeds verder uitbreidt. Een soort diepe wens die ik voor mezelf vervul en hopelijk ook voor al die kinderen en volwassenen, die ook zoveel rust, ruimte, creativiteit en vrijheid ervaren door bezig te zijn met de handen.

Het is alweer even geleden dat Het Potlodenboek verscheen. Een superleuk boekje met allerlei knutselideeën en spelletjes met potloden. Leuke tekensuggesties en knutselideeën staan hierin en dat maakte ons knutselbrein natuurlijk weer helemaal van slag. Ik vertelde mijn dochter over een techniek die ik toepaste op school om sneller in te kunnen kleuren. Eigenlijk een taak, die je nu ook kunt invullen door Crayon Rocks® te gebruiken, omdat je daarmee makkelijk grote vlakken inkleurt. Maar ik vertelde ook dat ik de punt van de potloden helemaal fijn maakte. Met een scheermesje sleep ik de punten steeds af en met het poeder dat daarvan afkwam maakte ik te gekke luchten, grasvelden, achtergronden en andere schaduweffecten, licht/donker contrasten en aquarel (zonder water) werkjes.

Nu ben ik geen kunstenaar en al helemaal niet goed in tekenen en natekenen, maar een beetje mijn hoofd de vrije loop laten en ondefinieerbare werkstukjes maken die toch mooi werden, dat kon ik vroeger wel aardig. Dat is ook mooi wat ik nu zie bij mijn dochter. Ze is veelzijdig bezig en dat is juist zo leuk. Daarmee maak je het jezelf niet te moeilijk en toch blijf je openstaan voor allerlei ideeën.

Op dit moment maakt ze bijvoorbeeld ook een heel dorp met de huisjes van Litogami. Die beplakt ze dan met decopatch, ze schildert ze of kleurt ze in. 's Avonds gaan de lichtjes aan en het is een hartstikke leuk gezicht!

Maar om even bij het tekenen en schilderen te blijven, er is nu een prachtig product op de markt waarmee je de techniek van het potloodslijpen en de verspilling die ik tot stand bracht, tot wanhoop van mijn moeder en de leerkracht op school (want ik zette natuurlijk met mijn idee, meerdere kinderen aan tot het doen van dezelfde kunst), kunt voorkomen. Seccorell is een Duits merk, ontstaan binnen een Duits gezin, die precies hetzelfde hebben ervaren en daarvoor een oplossing vonden. Een duurzaam product, veilig en echt heel erg leuk om te doen.

Seccorell bestaat uit gekleurde staafjes (eigenlijk wat er in een potlood zit, maar dan dikker) gemaakt van minerale pigmenten, een schuurblokje en een kwastje. Verder gebruik je gewoon je vingers, de palm van je hand, een zakdoekje of katoenen doek.

Slijp de staafjes door het schuurblokje te gebruiken en met de kwast haal je de restanten van het schuurblokje los. Met je hand, vingers en eventueel een doekje wrijf je de pigmenten uit over je papier en kun je prachtige kunstwerken maken.

Van deze techniek wordt je eigenlijk heel rustig en de zachte kleuren nodigen enorm uit om te experimenteren. Uiteindelijk is het ook weer een product dat uitermate geschikt is voor Mixed Media. De Seccorell techniek blijkt erg gewild binnen het Vrije school onderwijs, Montessori onderwijs en steeds meer ook in het reguliere onderwijs. Mijn dochter gebruikt het op de Middelbare Vrije school en in Europa en zelfs overzee wordt het binnen het Waldorf onderwijs veelvuldig gebruikt!

Fijn dat het product zijn weg vindt binnen het onderwijs en kinderen de mogelijkheid biedt om op veelzijdige manieren hun creativiteit ontwikkelen.

Wij hebben voorlopig onze hobby gevonden en gaan jullie de komende tijd met filmpjes en 'kunstwerken' verrassen!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter