Facebook Twitter Pinterest LinkedIn
vlieger
0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Tips en trucs bij het geven van een zakmes

Tips en trucs bij het geven van een zakmes

Menig kind zal een moment in zijn jeugd hebben dat het hem of haar heel erg gaaf lijkt om een mes te hebben. Om zelf mee in houtjes te kunnen kerven bijvoorbeeld, of om twijgjes te kunnen zagen voor een vuurtje. Nu de meivakantie eraan komt en veel mensen de kampeerspullen weer van zolder trekken, komt dat moment er misschien al wel heel gauw aan. Buiten de natuur verkennen vinden veel kinderen namelijk een echt feestje, en kamperen wordt pas echt “survivallen” wanneer je je eigen stukje hout mag bewerken. Is dat veilig, kinderen een mes cadeau geven?

We schreven er al eens eerder over in onze veelgelezen blog van 2014: met een zakmes geef je vertrouwen! Waarom we er voorstander van zijn om kinderen met zakmessen te laten werken, kun je lezen in bovengenoemde blog. Heb je een kind wat staat te springen om een zakmes te krijgen of gebruiken en weet je nog niet helemaal hoe je hier als ouder mee om moet gaan? We geven je wat tips en trucs om het gebruik van zakmessen op een leuke en veilige manier te introduceren!

Begin met een goed gesprek. Laat je kind de vragen stellen die het heeft over het hebben en gebruiken van een zakmes. Vertel ook eerlijk wanneer je zelf zorgen hebt en leg deze zorgen uit. Door rustig uit te leggen dat een zakmes leuk en handig maar ook behoorlijk scherp is, bespreek je samen wat wel en niet veilig is. Je geeft tegelijkertijd het vertrouwen dat je kind hier verantwoordelijk mee om zal gaan.

Leg uit dat een mes niet naar elke plek meegenomen kan worden, omdat ouders en andere kinderen dit als vervelend kunnen ervaren. Een zakmes is fijn voor bij het buitenspelen, bij het kamperen of als keukenhulpje, maar liever niet in het klaslokaal of in een drukke winkel.

Neem samen het zakmes en de verschillende functies door. Zo weet je zeker dat het mes op de juiste manier gebruikt wordt. Laat bijvoorbeeld zien dat een kurkentrekker niet is om te kerven of te prikken, hoe je het pincetje kan gebruiken voor een splinter, en neem ook door of het mes een afgeronde of scherpe punt heeft.

Maak afspraken over hoe het mes gebruikt wordt en wanneer. Laat zien hoe je een mes in en uitklapt, hoe je het veilig doorgeeft aan een ander, en waarom hij altijd ingeklapt moet zijn wanneer je er mee gaat lopen of rennen.

Oefen samen op verschillende objecten. Laat je kind een flinke tak slijpen, een appeltje schillen en uit bijvoorbeeld de schil een mooi figuurtje snijden.

Houdt het luchtig, gezellig én memorabel. Geef je kind daarna een zakmesdiploma en onderteken deze samen. Hang hem daarna op een herkenbare plek aan de muur. Een leuke herinnering aan het behaalde resultaat, en het is eenvoudig om je kind op deze manier aan de afspraken te herinneren die je samen hebt gemaakt.

We hebben voor het gemak al een zakmesdiploma voor je gemaakt! Klik hier om hem te downloaden en te printen! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
worm