Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Tips en trucs bij het geven van een zakmes

13 Apr 2018
door Anouk Bosch

We schreven er al eens eerder over in onze veelgelezen blog van 2014: met een zakmes geef je vertrouwen! Waarom we er voorstander van zijn om kinderen met zakmessen te laten werken, kun je lezen in bovengenoemde blog. Heb je een kind wat staat te springen om een zakmes te krijgen of gebruiken en weet je nog niet helemaal hoe je hier als ouder mee om moet gaan? We geven je wat tips en trucs om het gebruik van zakmessen op een leuke en veilige manier te introduceren!

Begin met een goed gesprek. Laat je kind de vragen stellen die het heeft over het hebben en gebruiken van een zakmes. Vertel ook eerlijk wanneer je zelf zorgen hebt en leg deze zorgen uit. Door rustig uit te leggen dat een zakmes leuk en handig maar ook behoorlijk scherp is, bespreek je samen wat wel en niet veilig is. Je geeft tegelijkertijd het vertrouwen dat je kind hier verantwoordelijk mee om zal gaan.

Leg uit dat een mes niet naar elke plek meegenomen kan worden, omdat ouders en andere kinderen dit als vervelend kunnen ervaren. Een zakmes is fijn voor bij het buitenspelen, bij het kamperen of als keukenhulpje, maar liever niet in het klaslokaal of in een drukke winkel.

Neem samen het zakmes en de verschillende functies door. Zo weet je zeker dat het mes op de juiste manier gebruikt wordt. Laat bijvoorbeeld zien dat een kurkentrekker niet is om te kerven of te prikken, hoe je het pincetje kan gebruiken voor een splinter, en neem ook door of het mes een afgeronde of scherpe punt heeft.

Maak afspraken over hoe het mes gebruikt wordt en wanneer. Laat zien hoe je een mes in en uitklapt, hoe je het veilig doorgeeft aan een ander, en waarom hij altijd ingeklapt moet zijn wanneer je er mee gaat lopen of rennen.

Oefen samen op verschillende objecten. Laat je kind een flinke tak slijpen, een appeltje schillen en uit bijvoorbeeld de schil een mooi figuurtje snijden.

Houdt het luchtig, gezellig én memorabel. Geef je kind daarna een zakmesdiploma en onderteken deze samen. Hang hem daarna op een herkenbare plek aan de muur. Een leuke herinnering aan het behaalde resultaat, en het is eenvoudig om je kind op deze manier aan de afspraken te herinneren die je samen hebt gemaakt.

We hebben voor het gemak al een zakmesdiploma voor je gemaakt! Klik hier om hem te downloaden en te printen! 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter