Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

5 oer-activiteiten voor dit (Pinkster)weekend

18 Mei 2018
door Anouk Bosch

Versier hout of steen met echte oerverf!
Wist je dat je gemakkelijk een heuse oerverf kunt maken zoals de holbewoners ook deden? Hiermee beschilder je blijvend steen en hout. Heb je dus een saaie tegel, een oude dakpan, een stenen pot, een mooie kei van vakantie of nog een flink stuk hout die wel wat versiering kan gebruiken? Maak er dan een mooi kunstig project van! Meng Natural Earth Paint verfpigmenten met het eigeel van verse eieren en een klein beetje water. (Van het eiwit kun je later mooie schuimpjes bakken!) Eigeel wordt snel droog en laat samen met de natuurpigmenten van een blijvende laag achter op de ondergrond. Let op: in tegenstelling tot de gewone waterverf van Natural Earth Paint zal ei-tempera moeilijker uit je kleren of vloer gaan! Doe deze activiteit dus bij voorkeur buiten, op een paar oude kranten en met oude kleren.

Natuurkoken
De natuur zit vol met planten die misschien vaak als onkruid worden gezien, maar die eigenlijk erg nuttig zijn. Sterker nog: sommigen kun je zelfs eten! De welbekende paardenbloem is eenvoudig te verwerken tot siroop: pluk samen een grote hoeveelheid paardenbloemen en was ze goed af. Zet ze daarna in het water met suiker of stevia en eventueel wat citroenpartjes. Laat het een dag goed trekken en zeef daarna de restjes bloem uit het vocht. Klaar is je siroop! Nog zo’n bijzondere plant is brandnetel. Ja echt! Pluk ze voorzichtig, eventueel met handschoenen aan, en gebruik ze voor thee of soep!

Zintuigelijke beleving
Dit is een echte aanrader voor de allerkleinsten! In de natuur voelt van alles te voelen, zien en ruiken. Ontdek samen met je baby of kleuter verschillende materialen. Je kunt ze eerst zelf (eventueel met oudere kinderen) verzamelen. Hoe voelt zand en hoe voelt modder? Het ene is droog en het ander nat, en dat voelt bijzonder op de huid! Hoe zacht zijn de die prachtig gekleurde bloembladeren en hoe ruiken ze? Er voelt weinig zo bijzonder als met blote handen en knieën door het gras!

Spoorzoeken
Het zoeken naar sporen en signalen van dieren kan op allerlei niveaus. Natuurlijk kun je op zoek naar grote zoogdieren met behulp van hun pootafdrukken en de keutels die ze achter laten. Maar ook in je eigen tuin kan je spoorzoeken!  Aan de randen van blaadjes, de bobbeltjes op bomen, sporen van eitjes en webben kun je ook prima naar insecten speuren. Als je een beetje op de grond stampt, zal je zien dat de wormen zich makkelijk laten zien. Vogels doen dat ook op die manier: door de trillingen van het gestamp denkt de worm dat het regent en komt hij even boven kijken! Je kunt dan goed zien hoe hij de aarde door zijn lichaam filtert en mooie schone aarde achterlaat als spoor.

Bouw samen een insectenhotel
Verzamel oude planken, bamboe, rietstengels, scherven van bloempotten, stenen en stukken hout. Eventueel kun je met een handboor of een boormachine wat extra gaatjes in de materialen boren. Zoek een mooi plekje uit in de tuin, het liefst een klein beetje vochtig, maar niet zo erg dat er hele grote plassen ontstaan wanneer het regent. Begin met wat oude bladeren of stro en stapel hierop stenen of scherven. Bind het riet en de bamboe aan elkaar en leg deze op de stenen. Stapel daarop het overige hout. Zorg dat er veel hoekjes en gaatjes over blijven zodat bijen en andere insecten lekker weg kunnen kruipen en beschutting kunnen zoeken. Wedden dat ze graag een nachtje blijven slapen in jullie hotel?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter