Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Spelen met de zon: 5 zonnige doe het zelf experimenten voor kinderen

9 Mei 2018
door Anouk Bosch

Maak een regenboog
Voor het maken van een regenboog heb je eigenlijk maar weinig nodig. Water, zonlicht en het liefst een heldere achtergrond zodat je de regenboog goed kunt zien. Dan ben je er al! Kinderen zijn vaak gek op regenbogen: die prachtige kleuren en de vluchtigheid ervan spreken tot de verbeelding.
Vul samen een glas of een transparante emmer met water. Leg uit aan je kinderen dat dit water flink in het zonnetje gezet moet worden: alleen dan kan je een regenboog maken. Zoek dus een goede locatie en zet het water op zo’n manier neer dat het zonlicht er goed doorheen schijnt. Leg wanneer het water niet meer beweegt een wit vel papier neer en beweeg deze rondom het glas of de emmer om te kijken waar je de regenboog het beste kunt zien. Als er buiten in de tuin met een watersproeier of plantenspuit gespeeld wordt, kun je zonder al teveel moeite ook een prachtige regenboog in de lucht maken. Keer je rug naar de zon en spuit het water voor je uit en kijk vlug, want voor je het weet is de regenboog weer verdwenen!

Stook een vuurtje
Natuurlijk kan je vuur maken met een handige kant en klare vuurmaker, maar het kan ook anders. Dit is een spannend experiment voor de echte survival kinderen: met behulp van een loep of vergrootglas helpt de zon je namelijk binnen een handomdraai aan een vuurtje. Neem een goed droog blaadje en laat de zon door je vergrootglas op het blaadje schijnen. De loep concentreert de warmte van de zon en zal het blaadje doen verbranden. Let op: doe dit proefje niet tijdens droge periodes in bos of heiderijke omgeving. Op een strand of op de stoep voor het huis kan natuurlijk wel prima!

Leer de tijd aflezen aan de zon
Maak samen een grote cirkel in de tuin, bijvoorbeeld met behulp van de reuzepasser en stoepkrijt. Doe dit op een plek waar de zon gedurende de dag schijnt. Maak in het midden van de cirkel een gat en zet hier een stok of latje in. Je zet voor elk uur een wekker en tekent met het stoepkrijt de schaduw van het stokje na. Zet de tijd erbij en na en dag heb je een echte zonnewijzer gemaakt! Is het al etenstijd of kan er nog een uurtje worden buiten gespeeld? Je ziet het aan de stand van de schaduw in je eigen zonneklok.

Knutsel een dorpje op zonne-energie
Zonlicht is niet alleen lekker warm, maar ook heel nuttig! De zon is namelijk een zeer krachtige natuurlijke energiebron waar we in de toekomst waarschijnlijk veel mee te maken zullen krijgen. Een goed onderwerp om meer over te leren! Met de bouwpakketjes van Litogami maak je huisjes, maar ook een school, een auto, een kerk of een kasteel van karton. Lekker knutselen met een mooi resultaat, en wat nog leuker is: elk pakketje bevat een zonnecel waarmee je je bouwsel écht kan laten werken. Verlicht je dorp en laat je auto echt rijden met behulp van de energie van de zon. Een geweldige manier om te leren over duurzaamheid en zonne-energie!

Schaduwspel
Voor jonge kinderen is de schaduw een fascinerend fenomeen. En met fel zonlicht kan je er een hoop mee doen. Met je eigen handen kan je al prachtige en interessante schaduwen maken. Of neem knuffels, handpoppen en vingerpoppen mee naar buiten. Ook de hond, de kikker en de zeehond hebben zo hun eigen schaduw. Wat gebeurt er als je springt, danst of rent? Wat gebeurt er als je pop zijn kopje draait: blijft de schaduw dan hetzelfde? Met stoepkrijt kun je ook samen elkaars schaduw overtrekken en daarna inkleuren. Ga een paar uur later nog maar eens kijken: past de schaduw nu nog steeds in zijn oude vorm? Plezier en een hoop vragen en antwoorden gegarandeerd!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter