Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hoe gebruik je Crayon Rocks?

19 Jun 2018
door Sacha Grootenboer

Crayon Rocks® zijn ontworpen door Barbara Lee, een gepensioneerde lerares die 23 jaar lang heeft gewerkt met kinderen met een motorische beperking. Zij heeft jarenlang van dichtbij gezien dat kinderen door verkeerd tekengerei een gespannen pengreep ontwikkelen die moeilijkheden kan veroorzaken bij het leren schrijven. Bij het langdurig krampachtig vasthouden van een potlood, stift of waskrijtje, ontstaat er een verkeerde houding. Een dergelijke houding levert stress op en kan verregaande fysieke gevolgen hebben.
 
Zij werd geïnspireerd door ergotherapeut Jan Olsen en haar programma 'Handwriting without tears'. Barbara leerde hoe belangrijk het voor kinderen is om al vroeg een sterke pengreep te ontwikkelen. Schrijfvaardigheden in de toekomst hangen hiervan af.
Toen Jan zag dat er eenvoudig geen hulpmiddel beschikbaar was om deze vaardigheden bij jonge kinderen te ontwikkelen nam Barbara direct het voortouw om een geschikt krijtje te ontwerpen. Daarvoor heeft zij lange tijd onderzoek gedaan met een aantal leerlingen die echt grote problemen hadden met de fijne motoriek.
 
Hoe Crayon Rocks® kinderen kan helpen?
Omdat het eerste tekengerei van een kind meestal een kleurpotlood, een stift of een krijtje is, moet dat het kind motiveren om de duim, de eerste en tweede vinger in een pengreep te houden. Geen enkel kind kan een potlood of stift direct goed vasthouden. Naarmate de motoriek ontwikkelt gaat dat beter. Dit maakt Crayon Rocks® juist daarom een prachtig hulpmiddel voor de fijne motorische ontwikkeling. Elk kind kan Crayon Rocks® vasthouden en ermee kleuren.
Vanwege de vorm wordt direct de juiste greep toegepast en dat helpt om de fijne motoriek van een kind te ontwikkelen. Ook zijn de krijtjes door de vorm beter bestand tegen breken. De kracht die een kind normaal moet uitoefenen om een pen vast te houden is bij Crayon Rocks® niet nodig. Het kind wordt zo niet geforceerd iets te doen wat het nog niet kan en dat houdt de spieren ontspannen. Ook blijft tekenen en kleuren zo leuk!
 
Bij kinderen met motorische beperkingen, autisme, ontwikkelingsstoornissen, ontwikkelings vertragingen en andere vormen van leerproblemen bleken Crayon Rocks® een verbazingwekkend resultaat op te leveren. Ouders en leerkrachten van 'special needs' kinderen lieten vaak horen hoe blij ze waren met dit krijtje.
 
Hoe gebruik je Crayon Rocks met een correcte greep?
Door de steentjesvorm (een keitje) is Crayon Rocks® qua ontwerp uniek en heeft een kind de mogelijkheid om op een natuurlijk manier het krijtje tussen de vingers vast te pakken en altijd automatisch in de driepuntsgreep. Het met Crayon Rocks® aanleren van de juiste pengreep is makkelijk. Je kind hoeft alleen maar te kleuren, want het ontwerp van het krijtje doet eigenlijk als vanzelfsprekend de rest.
 
Door het gebruik zal het kind uiteraard de pengreep leren zodat de spieren van de hand en vingers geleidelijk worden versterkt ter voorbereiding van beginnende schrijfvaardigheid.
 
Hoe je Crayon Rocks kunt gebruiken om de verkeerde pengreep te corrigeren?
De pengreep corrigeren is net ze zo simpel als bovenstaande stap. Het unieke en bijzondere design van Crayon Rocks®, dwingt eigenlijk de juiste positie voor de pengreep af. Het maakt ook niet uit hoe een kind het krijtje vastpakt en of het links of rechtshandig is.
Het is heel belangrijk dat een kind ongedwongen en gemotiveerd zijn creativiteit op papier kwijt kan zonder zich te moeten bezig houden met een goede greep. Crayon Rocks® maakt dat kinderen als vanzelf de juiste driepuntsgreep te pakken hebben.
Door Crayon Rocks® zal de pengreep zich vanzelfsprekend ontwikkelen. Daar is geen training voor nodig en zodra het schrijfonderwijs belangrijk wordt, zullen kinderen die Crayon Rocks® hebben gebruikt de pengreep eenvoudiger en sneller beheersen en daarvoor geen verkeerde spieren inzetten.

Bij herstel van de greep kan het zijn dat je kind probeert terug te grijpen naar de oude gewoonte. Zet geduldig door met dit krijtje zonder ander materiaal aan te bieden. Je zult zien dat de juiste greep uiteindelijk zonder stress de nieuwe gewoonte wordt.
Lukt het niet, stop dan met het aanleren van schrijven en laat het kind eerst veelvuldig tekenen en kleuren. Na verloop van enkele dagen zal het mogelijk zijn om het schrijven weer op te pakken.
Dit proces zal misschien herhaald moeten worden, maar uiteindelijk krijgt het kind vertrouwen in zijn motoriek en zal het steeds beter gaan. Daarnaast is het vooral van belang om kinderen te laten spelen met allerlei (natuurlijke) materialen, en geef het vooral ook verf, een schaar, plaksel en overig knutselgereedschap. Laat je kind buitenspelen en zich ontspannen en in deze periode vooral niet op tablets swipen.
 
Vergeet niet dat elk kind anders is. De meeste kinderen die nog geen verkeerde greep hebben en beginnen met tekenen en kleuren pakken het krijtje doorgaans direct juist op. Andere kinderen, vooral degenen die te lang een krampachtige pengreep hebben gehad, zullen hiervoor wat meer moeite moeten doen. Uiteindelijk komt het goed. Werken met geduld en een positieve, leuke leeromgeving is de sleutel.
 
Waarom we een ecologisch krijtje hebben gemaakt?
In tegenstelling tot de meeste krijtjes die worden gemaakt van aardolie, worden Crayon Rocks® gemaakt van in de VS geteelde sojabonen en verwerkt tot sojawas. De was wordt gecombineerd en natuurlijke pigmenten voor mooie kleuren en een natuurlijke basis (limestone) die de krijtjes hun body geeft. Daardoor krijgen we een krijtje dat makkelijk mengt en eenvoudig kleur los laat. Crayon Rocks® bevatten geen ftalaten en zijn niet toxisch. De was bevat geen GMO's.
 
Zijn Crayon Rocks veilig voor kinderen?
Crayon Rocks zijn veilig en milieuvriendelijk. Ze zijn echter wel klein (3 x 1,9 centimeter) Dus worden ze officieel aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar. Gemaakt van soja en natuurlijke ingrediënten zijn Crayon Rocks een ecologisch betere keuze ten opzichte van traditionele aardolie waskrijtjes.
 
Hoe weet ik of mijn kind zich een verkeerde greep heeft aangeleerd?
In een andere blog '8 tekenen van een zwakke pengreep' lees je daarover meer.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter