Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Lampen uit, inspiratie aan: vier samen Earth Hour!

23 Mar 2018
door Anouk Bosch

Wat ons betreft is Earth Hour een mooi en symbolisch moment om samen in het donker door te brengen én er natuurlijk wat leuks van te maken. Earth Hour betekent lampen uit, maar het is natuurlijk prima om dit door te trekken naar een uurtje (of hele avond!) zonder televisie, radio en andere elektrische apparaten. Een bijzonder uurtje in het donker om helemaal samen door te brengen. We hebben wat tips verzameld om dit donkere uurtje heel speciaal te maken!

Ter voorbereiding: verzamel wat kaarsen als alternatieve lichtbron. Je kunt, als je kinderen oud genoeg zijn, de kaarsen samen versieren met een decoreerpen wanneer het nog licht is. Een leuk creatief project waar kinderen die graag knutselen erg vrolijk van zullen worden. Zo heb je een extra leuk en speciaal kaarsje om aan te steken tijdens dat spannende donkere uurtje. Bovendien begin je nu al ’s middags met een stukje voorpret.

Om half 9 gaan dan echt alle lichten uit. Geen tv of ander elektronisch vermaak: dat is voor sommigen misschien even wennen. Maar het is wel een uitstekend excuus om iets anders te gaan doen. Een leuk spelletje bijvoorbeeld! Met een leuk coöperatief bordspel houdt je de avond voor iedereen gezellig. (Coöperatief spelen? Lees hier meer over wat dat is!) Ook fijn: een gezellige voorleesavond bij kaarslicht. Een mooi prentenboek wat bij de avond past is ideaal. Bijvoorbeeld het grote boek van Lars de IJsbeer, de prachtige klassieke avonturen die tegelijkertijd doen herinneren aan alle mooie en interessante dieren op de planeet. Wie weet start je met zo’n avondje rustig samenzijn in het donker wel een hele prettige nieuwe gezinstraditie.

Earth Hour is ook een goed moment voor het stellen van vragen en het aangaan van gesprekken. Praat samen over de wereld. Je bent nooit te jong of te oud om vragen te stellen. Earth Hour is een mooi moment om te praten over allerlei onderwerpen zoals wereldburgerschap en duurzaamheid, omdat er wereldwijd aan het evenement wordt meegedaan. Pak er een wereldbol bij en onderzoek samen onze mooie planeet.

Zorgt Earth Hour voor veel opwinding in huis? Dan is buiten op avontuur gaan helemaal geen gek idee! Een avondwandeling vinden veel kinderen superspannend, en wanneer er meer mensen in je omgeving mee doen, zal het buiten extra donker zijn! Een mooi park of ander stukje natuur opzoeken werkt natuurlijk ook goed om het donker te ervaren. Met een knijpkat of een stoere hoofdlamp voorzie je jezelf van wat licht en gebeuren er geen ongelukken. Bekijk de sterrenhemel, speur naar uilen of luister naar hoe de geluiden van de natuur heel anders lijken te klinken in de nacht. Spanning gegarandeerd!

Als laatste tip: mocht je nu helemaal niets hebben het Earth Hour, of komt het gewoon niet goed uit op 24 maart: een avond de lichten uit en er samen iets fijns van maken, kan natuurlijk altijd. Rustgevend, gezellig, zingevend of juist spannend: je vult het in zoals je zelf wilt. Per slot van rekening gaat er met de elektriciteit een hoop meer uit dan alleen de lampen… Minder prikkels, minder informatievoorziening, minder drukte. Zo heb je ineens alle ruimte om tot elkaar te komen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter