Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Eenvoudige manieren om het voorjaar te vieren

29 Mar 2018
door Anouk Bosch

Een ideale manier om het voorjaar in de bol te krijgen: de tuin of het balkon onder handen nemen! Kinderen kunnen vanaf jonge leeftijd een beetje meehelpen. Geef ze een goede schep zodat ze lekker in de aarde kunnen wroeten of verschillende materialen in de tuin kunnen verzamelen. Met een stoffer en blik aan de slag is ook fijn: de kleine stukjes aarde en het losgepeuterde onkruid opvegen is een prettig klusje. Wat oudere kinderen vinden het vaak erg leuk om een eigen hoekje of bakje te hebben en daar hun eigen plantjes of bloemen in te mogen verzorgen. Leuk en leerzaam! Zo maken ze het hele groeiproces van de natuur mee. Heb je zelf nog niet echt groene vingers? Met een fijn boek als Zie zo zaai je leer je samen alles over zaaien!

Dieren onderzoeken vinden een hoop kinderen te gek, en het voorjaar is er een ideaal moment voor. Een dagje vogels spotten kan bijvoorbeeld prima in de achtertuin. Met een verrekijker en een informatie herkenningskaart naast je, kom je op een regenachtige dag ook van achter het raam al een heel eind! Benoem samen wat je ziet: vogeltjes doen van alles in de tuin! Ze zoeken takjes voor hun nest, zingen met hun partner of nemen misschien wel een bad in de goot van de overburen. Op een zonnige middag zullen in deze tijd van het jaar veel insecten wakker worden. Met een insectenpotje of een loep kun je ze samen eens goed bekijken. Let er wel op dat je de beestjes niet te lang in het potje houdt en dat ze teruggezet worden waar ze gevonden zijn.

Heb je thuis echte knutselfanaten en willen jullie graag iets voor de dieren in je tuin doen? Met een paar spijkers, een hamer en wat ander gereedschap maak je van oud hout zonder al teveel moeite een mooi insectenhotel. Torretjes, lieveheersbeestjes en ook bijen zijn gek op hout om in te schuilen, en ze kunnen onze hulp goed gebruiken. Voor een insectenhotel maak je van oude planken een soort houten kastje. Deze vul je met bijvoorbeeld bramenstengels, bamboe of riet. In het houten frame kan je ook nog wat gaatjes boren voor extra schuilplaatsen. Hang het hotel op een droge, zonnige plek en let op dat hij niet kan inregenen. Binnen een mum van tijd zullen insecten zich thuis voelen, en heb je bovendien een goede plek om ze te bestuderen! Voor gevorderde klussers is het zelf bouwen van een vogelhuisje ook een optie!

Er is – kortom – genoeg te doen in de directe omgeving om van het voorjaar te genieten. De frisse lucht en eerste zonnestralen doen vrijwel iedereen goed, en de manier waarop de natuur zich in deze tijd razendsnel ontwikkeld is voor veel kinderen fascinerend. Onderzoek samen de vele tekenen van de lente. Nestjes, zoemende insecten, bloeiende planten en jonge dieren: je steekt er wat van op, en je wordt er vooral heel vrolijk van! 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter