Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Een hangplek voor jezelf!

14 Apr 2019
door Sacha Grootenboer

Herken jij je verlangen naar een rustige plek en moment voor je zelf? Ik vind het heerlijk om af en toe ineengedoken op de bank, omgeven door kussen en plaids, zonder een mens om mij heen, stilletje naar buiten te kijken. Ik weet eigenlijk niet eens wat ik denk, of ik denk en hoe lang ik zo zit. Vroeger zat ik graag buiten in een tent of hut of mijmerde ik wat voor mij uit op de schommel. Buiten in de hangmat is helemaal perfect.

Toen ik van de week de stilte boven op de kamer van mijn dochter bijna hoorde, terwijl ze wel aanwezig was, moest ik ineens denken aan haar favoriete plek. Al heel lang heeft zij een hangmatstoel op haar kamer. Zo tussen haar bed, haar bureau en pal voor het raam, hangt zij daar als ik haar niet knutselend of huiswerk makend aantref achter haar bureau. Ze heeft hem helemaal gevormd met kussens erin en dat is haar plek om te lezen en te mijmeren, te telefoneren en te appen met haar vriendinnen, of haar niet aflatende interesse in van alles en nog wat op te zoeken op haar laptop en filmpjes af te spelen. Als ze niet buiten te vinden is, of bij de paarden, of gewoon bij ons in de huiskamer, dan is dat haar favoriete plek.

Het doet me ook weer denken aan de oudsten toen ze klein waren. Mijn buurvrouw had een hangmat in de tuin en regelmatig lagen de kinderen daar soms wel met twee of drie in. Ze kletsten wat met elkaar en soms vielen ze pardoes in slaap. Toen ik eens in een restaurant was met mijn dochter en wij een drankje dronken bij de haard, hadden ze daar van die hangzitmatten waar de kinderen in mochten zitten en schommelen. Dat was de plek! En wat ook opviel was dat de andere kinderen veel rustiger waren en daardoor was de sfeer in het restaurant ook prima, zonder rennende en gillende kinderen! De schommel heeft veelal zo’n zelfde effect. Kijk maar eens hoe gezellig het is voor kinderen als ze een netschommel hebben of kijk eens naar het effect van een schommelend kind aan een boom!

Hoe belangrijk zo’n plek is? Stilte en rust zijn voor ons allemaal belangrijk en in deze hectische tijd bijna niet te vinden. Zelfs binnen gezinnen zijn kinderen bijna altijd bezig en nemen of krijgen kinderen nauwelijks tijd voor bezinning. Ineengedoken in een hoekje van de bank met kussens om je heen, of ingesloten in een hangmat geeft je die mogelijkheid om te mijmeren, denken, voelen, slapen, rusten. Het zijn allemaal momenten die een mens nodig heeft om te groeien. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. En aan deze momenten en dit belang dacht ik gelijk toen ik de Joki zag. Joki is een hangnest van biologisch GOTS katoen. Ik had dergelijke hangnesten, hanggrotten, of geef het de hippe naam ‘children’s cave’, ooit wel eerder gezien, maar ik vond ze altijd te hard, van slechte kwaliteit materiaal, net te klein en daardoor soms ook gevaarlijk. Nu was ik om, want eerlijk is eerlijk, ik gun, vooral in deze tijd, elk kind een plek om te hangen ;-)

Lekker op jezelf, even afgesloten van de wereld om je heen, door het raam heen kijken, de wind door de bomen zien ruisen, mensen voorbij zien lopen of fietsen, vogels zien vliegen of gewoon de lucht met de wolken of de regen die valt. Niets bijzonders om te doen, niets wat moet, gewoon even alleen met jezelf. Dat kan ook in een hoekje op de bank, maar een hangmat of Joki geeft je ook nog eens de mogelijkheid om te schommelen los van alles wat vast is, bewegen met de voeten van de vloer, hangend tussen hemel en aarde. Voor buiten kan dat perfect met één van onze schommels met zachte zitting of de schommelzak Swingbag, en in de Joki Max Air vervul je meerdere behoeften ineen!

Waarom een hangmat of schommel en niet een bank of bed? Een bank of bed is perfect om te luieren en net zoals ik zelf graag doe, even weg te kruipen van de drukte om mij heen. Maar een plek die beweegt, die jezelf tot beweging kunt aanzetten zal meer opbrengst halen uit je rustmoment. Bewegen is namelijk nodig om je rechter en linkerhersenhelft met elkaar in evenwicht te brengen en te houden. Een hangmat of schommel stimuleert het evenwicht, een onmisbaar zintuig dat belangrijk is in onze ontwikkeling. Ook werkt al bengelend boven de vloer rustgevend!

Joki is een hangnest voor kinderen gemaakt van biologisch katoen (GOTS), fairtrade en met een speciaal gepatenteerd ophangsysteem. Daardoor is een kinderhangmat of kinderhangnest van La Siesta een veilige plek die ademt, kinderen ruimte geeft, stabiliteit, veiligheid en comfort biedt. De hangmat draait met het ophangsysteem om zijn eigen as, dus er kunnen nergens vingers tussen komen. De hangmatten zijn wasbaar en je kunt door de zachte grip aan de rand veilig en eenvoudig in- en uitstappen.

Eigenlijk is zo’n plek een eerste levensbehoefte. Ik noem dat altijd een basisuitrusting. Net zoals je voor een baby de eerste luiers aanschaft en een dekentje om onder te slapen, heeft het door de jaren heen, per groeispurt en ontwikkelingsperiode, altijd weer een basisuitrusting nodig. Een ideale plek voor kinderen in de kinderopvang, op school en thuis. Maar ook leuk, handig en ideaal geschikt voor in de kinderhoek en speelhoek van een restaurant, wachtkamer, ziekenhuis of winkel. Wedden dat je juist rust creëert in plaats van drukte?

Elke kind verdient zo’n heerlijke hangplek, een beweeg- of schommelplek in zijn kamer die vast en zeker veelvuldig gebruikt zal worden en tegelijkertijd, en voor je kind gelukkig ongemerkt, een enorme ontwikkelingsopbrengst heeft.

Maart 2019
Sacha Grootenboer

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter