Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Natuur - waar je niet buiten kunt, daar wil je goed voor zorgen!

18 Aug 2020
door Sacha Grootenboer

Een eenvoudig rondje duurzaam opgroeien. Elk deel van het jaar heeft zo zijn eigen kleuren. Natuur biedt rust, ruimte vertrouwen en plezier. Natuur is het leven en daar mag jij van meegenieten! Doe je mee?

Elke dag wil ik in de natuur zijn en dat lukt soms niet. Het voelt dan als een dag zonder zuurstof, zonder licht. De kleuren in de natuur, het groen van de bomen, de aarde, het water en de lucht lijken elk moment in het leven een beetje extra op te fleuren. Ik weet dat buiten zijn en buitenspelen in de natuur ook dat effect op kinderen heeft. Even je hoofd legen, diep ademhalen, de natuur ruiken en voelen, luisteren naar wind, de wolken voorbij zien vliegen en de zon zien stralen. Daarna lijk je elke klus makkelijker te kunnen klaren.

Als een kind buiten speelt zal hij natuurlijk niet denken :"wat is het mooi groen, daar word ik blij van". Maar ongemerkt zul jij ontdekken dat je kind er wel een stuk vrolijker van wordt om in de buitenlucht te zijn. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet ingewikkeld. Spelen met een bal is net zo waardevol, als rondrijden op de step of het maken van een hinkelbaan. Echter als je een stapje verder gaat, komt naast spelen en buiten bewegen, ook nieuwsgierigheid en leren om de hoek kijken.

Je hoeft maar een keer te wijzen op een vlinder, of een mooie bloem en de interesse bij je kind is vaak al gewekt. Of je kind nu vrolijk is, huilt, piekert of gewoon diep nadenkt, slechts een kleine glimp van iets levends in de natuur, laat de aandacht naar de natuur, en feitelijk dus 'het nu', gaan.

Deze zomer, tijdens onze vakantie, zag ik dit dagelijks gebeuren bij mijzelf en de kinderen die ik zag. Of het nu langs het strand was, op de camping of tijdens een wandeling in het bos. Zodra natuur de omgeving was, zie je meer ontspanning. Dat beukennootje op de grond, die weg roetsjende eekhoorn, een glimmend kopje van een zeehond, een prachtige zee aan bloemen en dansende vlinders. Het verdrong praten en denken naar stilte en vrijheid.

Op dit moment leven wij allemaal, onafhankelijk van mening en oordeel, in een moeilijke tijd. Juist nu is "NU" belangrijk. Juist nu is het de natuur die alles overstijgt. De natuur is sterk en overleeft. Wij moeten zorg dragen voor die natuur en evenzogoed voor onszelf. Juist die natuur bied je wat in je hoofd moeilijk te vinden is: rust, ruimte en vertrouwen.

Het is voor jou als ouder of verzorger belangrijk om die natuur te ervaren, maar het is nog belangrijker om dat samen te doen. Of je alleen gaat voor een wandeling in het bos of een dagje strand, onwillekeurig kom je genoeg tegen wat je zal inspireren en waarmee je met natuur aan de slag gaat. Misschien ga je wildplukken, vogels spotten, een vuurtje maken, in een boom klimmen of een creatief kunstwerk maken.

Het kan ook een gerichte knutselopdracht zijn. Het plukseizoen is nog niet voorbij. Je kan bijna weer kastanjes  zoeken, rapen, en ermee knutselen. Een leuke opdracht om er weer op uit te trekken, met je gezin of kinderen uit de klas. Elke wandeling kan je mooie vondsten opleveren. Daar leren kinderen van en zo ontwikkelen zij spelenderwijs. Bovendien gaat natuur een thuis worden waar ze van gaan voelen dat ze er niet buiten kunnen. En waar je niet buiten kunt, daar wil je goed voor zorgen!

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter