Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

11 Tips voor een blijvend vakantiegevoel

24 Aug 2016
door Sacha Grootenboer

1. Sta 20 minuten eerder op dan gewoonlijk. Dat lijkt veel maar de energie die dit je oplevert geeft je de hele dag een fijn gevoel. Haasten is funest voor je vakantiegevoel en sowieso voor een goede start van de dag. Onthaasten daarentegen maakt je leven makkelijker.

2. Als je opstaat, en je ochtendritueel een beetje van start is gegaan, loop dan naar het raam of de achterdeur, doe deze open en adem de buitenlucht in, ook als het regent natuurlijk. Kijk eens naar de lucht en zuig de natuur in je op. Luister naar kraaiende hanen (die hadden wij genoeg in de vakantie), blaffende honden en andere geluiden uit je omgeving.

3. Ga eerst eens 5 minuten zitten en overdenk wat je allemaal zo heerlijk vindt aan je eigen huis en de mensen waarmee je samenwoont. Kijk vooral om je heen en geniet.

4. Maak een gezellige afwisselende ontbijttafel en besteed aandacht aan wat je doet en wat je eet. Probeer ontspannen te ontbijten, mopper niet en laat je kinderen zelf kiezen wat ze eten. Dat verdient zich uiteindelijk altijd terug in meer gezelligheid. Wil je toch meer controle? Koop dan bijvoorbeeld biologische chocoladepasta of pindakaas zonder toevoegingen en zet zelfgemaakte- of bio-jam op tafel. Samen met wat gevarieerd fruit (vooral het rode fruit vinden kinderen lekker) wordt er toch gevarieerd gegeten.

5. Haal tijdens het ontbijt een leuke vakantieherinnering. Bijvoorbeeld die bergwandeling die zo fantastisch was, die speciale dag aan het strand, dat mooie boek dat je las, of dat zitten aan de kade van een Grieks haventje. Met jonge kinderen kun je daarvan een spelletje maken door bijvoorbeeld te vragen :"waar zitten we nu? In Frankrijk, In Italië, op het Nederlandse strand of...?"

6. Vraag even aan een ieder hoe zijn dag eruitziet en voeg iets leuks toe. Bijvoorbeeld je dochter zegt dat ze tot het achtste uur les heeft en dus pas om half vijf thuis is. Zeg dan bijvoorbeeld: “als je thuiskomt ben ik er ook, ik maak even een lekker jus d’orange voor ons samen en dan gaan we even in de tuin zitten. Of: “vind je het gezellig als ik je tegemoet fiets of even uit school haal?” 

Bij ons werkt dit top, een stukje begrip voor elkaars “zware” momenten die dan ineens een stukje makkelijker worden.

7. Neem je voor om overal de tijd voor te nemen. Haast is echt een van de grootste oorzaken van stress, ruzies en ongelukkige gevoelens. Als je je eigen belang en dat van je gezin altijd voorop stelt, wat iemand anders ook zegt of vindt, dan is er geen haast. Ik zeg altijd : “we hebben de klok bedacht, voorheen waren er alleen zonsopgangen en zonsondergangen, voelden we wanneer we honger hadden en leefden we met de seizoenen". Tijd heeft ons leven een indeling gegeven die overzichtelijk is aan te geven, maar anderen vullen onze agenda maar wat graag in. Als je die agenda in eigen hand houdt en onbelangrijke zaken schrapt, kun je tijd maken voor wat echt belangrijk is.

8. Maak van je werk, je huishouden en alle verplichtingen je vakantie. Alles moet leuk zijn! Geef elkaar aandacht op een goede manier, wees aardig, ook al voel je je gestrest. Zoek dan vooral naar de oorzaak van de stress. En maak je nooit zorgen. Zorgen geven je veel om over na te denken, maken meer werk en leveren nooit iets op, want meestal lossen dingen zich vanzelf op. Tip: Lees eens meer over Omdenken

9. Speel elke dag met je kinderen een spelletje. Dat hoeft niet lang te zijn, want bijvoorbeeld een kort spelletje als Qwixx of  touwfiguren, rijmalarij of tongbrekers, geeft al zoveel plezier samen dat je na 10 minuutjes allemaal weer even anders tegen de dag aankijkt. 10 Minuutjes voor elkaar geeft geluk voor uren!

10. Zoek gewoon even het buitenleven op! Gewoon onverwacht naar het strand om even te vliegeren of voor een wandeling en een zonsondergang, klim het duin op of ga de polder in en geniet van de grazende koeien, luister en kijk in het bos naar de vogels of ga gewoon even buiten zitten op je stoepje voor de deur en kijk naar wat er allemaal aan je voorbij trekt. Een tweede mogelijkheid is om gewoon even je tentje te pakken voor een dag en een nacht vakantie.

11. Praat bij het avondeten de dag nog even door, luister naar ieders verhalen en neem ’s avonds een lekkere douche of een bad en ga op tijd naar bed. Pak een leuk vakantietijdschrift in plaats van je mobiel en blader nog wat even door mooie pagina’s van witte stranden of prachtige vergezichten. Lees een receptenboek of een gewoon boek. Het brengt je weer terug in jezelf en geeft je een fijne stemming voor een goede nachtrust. Hoe leuk soms ook, maar social-media nakijken op je mobiel voor je naar bed gaat geeft zoveel indrukken dat je weg bent uit het nu.

Deze 11 vakantiegevoel tips werken echt, maar zijn tegelijkertijd ook een leidraad voor een prettiger en gezonder leven.

 

 

 

 

Reacties
Sacha Grootenboer
31 Aug 2016
Hoi Monique,

Leuk om te horen :-)
Monique
24 Aug 2016
Dank voor deze originele tips! Erg leuk.
Laat een reactie achter