Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Samen spelen, samen de overwinning delen

12 Nov 2017
door Anouk Bosch

Herkenbaar? Spelletjes kunnen soms behoorlijk frustrerend zijn. Samen spelen is al gauw niet zo leuk meer als kinderen het idee krijgen minder goed of waardevol te zijn omdat ze nooit winnen. Het kan een gevoel van ongelijkwaardigheid oproepen. Gelukkig kan het ook heel anders. Want samen spelen is leuk, maar samen als team een overwinning binnen slepen is nog veel leuker!

Hoe werkt dat dan precies? Niet alle spelletjes zijn even geschikt om samen te werken. Een potje Mens-Erger-Je-Niet laat zich maar moeilijk in een vorm gieten waarbij iedereen wint of verliest. Maar spellen die helemaal ingericht zijn op samenwerken bestaan wel degelijk. Deze zogenoemde coöperatieve spellen zijn nog steeds superleuk en uitdagend, alleen heb je dan met álle spelers een juich of baalmoment. Zo wordt samen een spelletje spelen echt heel gezellig.

Neem bijvoorbeeld het mysterieuze spel De Geheime Gang. Het prachtige driedimensionale spelbord maakt het gemakkelijk om volledig in het verhaal te worden opgezogen. Samen met je medespelers ga je op zoek naar de kostbaarheden die inbrekers in een verborgen gang verstopt hebben. Maar de tijd tikt: je moet echt samen aan de slag om de inbrekers te slim af te zijn!

De coöperatieve spellen hebben vaak uitgebreide verhaallijnen en opties waardoor het leuk blijft voor zowel beginnende als ervaren spelers. Een super uitdagende variant is bijvoorbeeld Mount Everest, een spel waarbij je als team die enorme berg beklimt en daarmee rekening moet houden met allerlei gevaren en obstakels. Voor de ervaren speler kan de tocht bemoeilijkt worden door een beperkte hoeveelheid bagage mee te mogen nemen. Op deze manier blijft een dergelijk spel leuk voor verschillende spelers, en kan jong en oud elkaar uit de brand helpen in plaats van tegen elkaar in te werken.

Als je dit spel wat lastig vindt klinken voor jonge kinderen: niet getreurd! Coöperatieve spellen komen in alle vormen en maten en ook voor verschillende doelgroepen. Sommigen duren wat langer en hebben uitgebreide verhaallijnen, zoals het uitdagende strategiespel Archipel, waarin je vissers helpt handel te drijven. Maar er bestaan ook veel simpelere varianten, zoals ZooMemo, een vrolijk memospelletje met aandoenlijke dierenplaatjes. Ook het vrolijke en mooi vormgegeven spel Bugs, waarin je lieve kriebeldieren helpt om niet gevangen te worden door een gekke professor, is een leuke uitdaging voor jonge kinderen.

Voor kinderen die graag fantaseren en brainstormen, bieden veel van deze spellen de mogelijkheid om vooral zelf creatieve oplossingen aan te dragen. Dit is bijvoorbeeld de insteek bij Prinses, het spannende spel waarin de groep spelers een prinses uit haar betoverde slaap moet redden. Het spel biedt allerlei grappige en spannende uitdagingen waar de spelers vervolgens op los mogen verzinnen. Als iedereen het eens is over de beste oplossing, mag je verder. Hetzelfde principe geldt voor het korte spel Parado, waarin je gekke outfits bij elkaar zoekt. Bij dit soort spellen staat behalve samenwerking ook zeker de lol centraal: je komt tot de gekste oplossingen en dit zorgt gegarandeerd voor een hoop hilariteit.

Kortom: het is zeker de moeite waard om eens een spelletjesavond met coöperatieve spellen te organiseren. Dat kan thuis, maar het werkt ook heel goed op scholen, BSO’s en sommige coöperatieve spellen lenen zich ook bijzonder goed voor een therapeutische setting. Samen de strijd aan gaan tegen het spel is zeker een hele andere ervaring dan tegen elkaar, maar het maakt het spelen beslist niet minder leuk. En na zo’n spelletje kun je trots zijn op elkaar en op jezelf: jullie hebben samen hard gewerkt en het spel tot een goed einde gebracht. Een voldaan gevoel en – niet geheel onbelangrijk – geen geruzie en gegooi met pionnetjes van te hoog opgelopen emoties!  

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter