Muziek en geluid, het behoort bijna tot de dagelijkse dingen. Misschien maak je, of hoor je niet elke dag muziek, maar geluid is altijd aanwezig. Geluid van een auto, een fiets, pratende mensen of rinkelde winkelwagentjes is wel even wat anders dan het geluid wat ik hier bedoel.
Want hoor jij muziek in de wind, het tikken van de regen, het golvende water en de storm lang je huis? Hoor jij het vuur knetteren in de kachel en de bijen zoemen over een bloemenpracht? Die geluiden zijn prachtig en o zo mooi om samen met je kind te beluisteren. Ze klinken als je goed luistert als muziek in de oren en daar kan je erg blij van worden.
Muziek nodigt uit om te springen, te dansen, te bewegen, te zingen en te lachen. Muziek roert soms tot tranen of gejoel. Muziek raakt je hart, of misschien juist net niet. En samen muziek maken met je kind en met anderen verbindt, brengt je dichter bij elkaar en biedt simpelweg veel plezier!
Weet jij dat baby's en jonge kinderen hun gehoor en gevoel voor geluid juist trainen door verschillende geluiden te horen en er bewust van te worden? Iets waar je aandacht aan geeft groeit en dus ook gevoel voor muziek. Bovendien is een klusje in huis, een klein taakje in de klas, of een vervelend moment altijd veel minder erg en zelfs vaak leuk met een liedje erbij. Dus begint je kind te zeuren bij een wandeling, bij het afwassen of op weg naar school? Zing samen een liedje, doe een huppel of een kleine pirouette en je zult zien dat tranen als sneeuw voor de zon verdwijnen.
En wellicht een leuke tip als je kinderen om je heen ruzie maken en je loopt met je handen in het haar omdat je er gewoon even genoeg van hebt? Zet dan even een vrolijk muziekje op. De aandacht gaat ineens onverdeeld naar de muziek en de ruzie is vergeten!
En als je kinderen jong met muziek en fijne geluiden in aanraking brengt dan biedt dat vele voordelen zoals gevoel voor ritme, een goed ontwikkelde motoriek, aandacht voor de natuur en de bijzondere geluiden, openstaan voor samenwerken, vergroot verbinding met anderen, vergroot taalgevoel en taalvaardigheid en geeft zelfvertrouwen, rust, en GELUK! Want muziek maakt gelukkig en brengt mensen bij elkaar. Dus neem je baby op schoot en maak muziek. Ga dansen met je peuter en kleuter of begin een familieorkest met je kinderen. Ik ben benieuwd of jij voortaan zingend over straat gaat, een deuntje fluit of gewoon geniet van de natuurmuziek om je heen? En ik hoop dat je meer samen muziek gaat maken met echte muziek instrumenten of gewoon met dat wat er al is!
Ik geef je een paar leuke tips:
Bierdoppen en een tak
Maak van bierdoppen en takken met touw een rammelaar
Lawaai-papegaai
Maak van bakjes, blikjes, wc-rolletjes gevuld met steentjes, schelpjes, takjes, zaden, noten e.a. materiaal zoveel mogelijk lawaai-papegaaien. Vleugeltjes van blaadjes, snaveltjes, oogjes. Doe in de bakjes 'rammel' materiaal, sluit af en klaar is de lawaai-papegaai!
Pannen en deksels
Trommelen kun je op pannen, deksels, maar kun je ook op een stukje boomstam met stokjes, op stenen, op dakpannen, op kartonnen dozen, op gras, mos, bamboe, een ijzeren hek, etc.
Water!
Met water kun je heel veel geluid maken. Klotsen in een bakje, met een rietje blazen, met platte hand spetteren, stenen in water plonzen, maar ook flessen met diverse hoeveelheden water vullen. Gebruik verschillend ‘slag’ materiaal voor diverse geluiden, klanken en tonen.
Een muziekuitvoering
Laat kinderen een eigen muziekuitvoering maken door een concert voor te bereiden met de eigen gemaakte muziekinstrumenten, eventueel in combinatie met echte kindermuziekinstrumenten.
Laat kinderen zelf experimenteren.
Wat gebeurt er als je zand bij water doet en dan op de fles slaat, hoe klinkt een lege fles en hoe klinkt een fles met alleen zand?
Veel muziekplezier!