Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

De chemie van samenwerken!

22 Sep 2018
door Sacha Grootenboer

Het is alweer 10 maanden geleden dat ik door een Hongaars stel werd gevraagd eens te komen kijken naar hun in eigen beheer en Fairtrade assortiment spellen. Verrast was ik dat het stel bijna bij mij ‘om de hoek’ woonde, om precies te zijn in de Leidse binnenstad. Nu, dat was natuurlijk weinig moeite en ik fietste erheen.

Hoewel Leiden een stad is, lijkt het op een uit de kluiten gewassen dorp en de bewoners zijn vaak erg betrokken bij veel culturele en sociale projecten, vergroening van de stad en bijzondere evenementen. Ik merk dat ik mij in Leiden altijd welkom voel en ik vind de coöperatieve insteek van een groot deel van de bevolking erg prettig. Daarbij zijn er veel gezellig terrassen en zitten er kleine en bijzondere ondernemers in de vele kleine straatjes.

Bij het plaatsen van onze fietsen tegen de gevel werden we direct opgemerkt en warm onthaald. Hoewel ons Hongaars niet best is, en zij pas in Nederland woonden, voerden we een enthousiast gesprek in het Engels. We werden meegenomen in de wereld van Marbushka, geheel bedacht en ontworpen door Beatrix Bohony. Werkelijk fantastisch mooi zijn de designs van haar hand. Met veel gevoel voor kleur, vorm, expressie, inhoud en fantasie bleken er vele prachtige spellen, poppen en puzzels uitgegeven.

Omdat er een aantal coöperatieve spellen waren gemaakt en de visie van Marbushka volledig ligt op het interactieve spel binnen een gezin, opperden wij of ze niet wat meer samenwerkingsspellen konden uitbrengen. Vol enthousiasme werd dat idee opgepakt en vertaald naar een heel mooi vormgegeven spannend spel voor kinderen vanaf vijf jaar en een spel vol mysterie voor kinderen en volwassenen vanaf 8 jaar.

Een grappig detail is dat zij een dochter hebben van 14, net zo oud als onze dochter, die altijd de inspiratie is geweest van hun spellen. Zij spelen dan ook altijd elk spel wel 40 tot 50 keer samen, voordat het hele ontwikkelproces van de spelinhoud kan worden afgerond. En dat zie je, want elke spel is tot in detail kloppend! Al spelend ontstaan ook steeds nieuwe ideeën en veranderingen.

Verder zit er gewoon een heel aimabel stel achter dit concept en na ons eerste bezoek volgden er flink wat meer, tot wij voor de vertaling van ‘The Mysterious Library’ nogmaals naar de stad Leiden fietsten. Het spel was inhoudelijk een flinke kluif om te vertalen, en daarom speelden we met hen samen het spel, op een gewone donderdagochtend.

Ik zal je vertellen, dat Bram, helemaal niet graag een spel speelt. Hij laat dat altijd lekker over aan mij en mijn dochter of de andere kinderen. Die ochtend echter werd het vlammetje ontstoken. Vol enthousiasme en inzet werd er flink over tafel gecommuniceerd, want dat is nodig bij een samenwerkingsspel, over de beste oplossing, de beste zet of de juiste strategie.

En zo gingen we van een ‘zakelijke afspraak’, als een stel kleine uitgelaten kinderen, weer op de fiets naar huis. De vertaling rolde vervolgens, met hulp van mijn schoondochter, zo uit de laptop. En nu drie weken later in de doos van een supergaaf spel! Zo’n 14 vertalingen verder blijven wij enthousiast en horen we steeds vaker van mensen dat de spellen echt een bijdrage leveren aan vrolijke geluiden aan tafel. Ze halen jong en oud van de bank en achter de laptop vandaan.

Bijzonder ook aan deze spellen is naast dat ze vol fantasie zijn gemaakt en getekend, ook nog eens veel thema’s bevatten die kinderen en volwassenen aanspreken. Zo doet het spel ‘Chefs’ het goed onder de Bourgondiërs en keukenprinsessen en ‘Grand Prix’ blijkt voor de mannen en jongens een topper. Ook de natuur wordt niet vergeten in spellen als Bugs, Drip Drop en het magische Güs. Honden liefhebbers komen niets tekort in Dogs and Homes en Hide and Seek.

Maar dit is niet alles, want we hebben gemerkt dat veel kinderen die al wat ouder zijn maar soms de spelinhoud passend bij hun leeftijd nog niet aankunnen, werkelijk graag met Marbushka spellen spelen. Het design maakt ze aantrekkelijk voor iedereen. Ik zie en hoor dat coöperatieve spellen graag worden gebruikt door leerkrachten, ouders en vele anderen die met kinderen leven en werken. Juist om verbinding te creëren en te ontdekken dat iedereen ergens goed in is en je elkaar nodig hebt, maakt deze spellen ijzersterk!

Alle spellen van Marbushka zijn overigens perfect om samen met je kind te spelen. Ze zijn in het geheel niet kinderachtig, inhoudelijk sterk en het prachtige design en de kwaliteit straalt ervan af. En dan is het ook nog eens voor 90% op FSC papier en karton gedrukt en zijn alle overige materialen volledig natuurlijk, zoals canvas en hout. Als je de doos vastpakt zul je verbaasd zijn over de kwaliteit die je in handen hebt. In totaal zijn er vijf coöperatieve spellen, de rest is competitief, maar wel met een verbindende factor.

Sacha Grootenboer
September 2018

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter