Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Al wat past! Over echt kindergereedschap!

24 Apr 2023
door Sacha Grootenboer

Al vanuit de oertijd worden er gereedschappen gemaakt en gebruikt als hulpmiddel voor bewerkingen die de mens niet met de hand kan doen!

En deze mensen waren best heel slim. Ze maakten hulpmiddelen die precies pasten, lekker in de hand lagen en bleven net zo lang zoeken, schuren, hakken en verfijnen tot het juiste gereedschap voor een bepaald doel gemaakt was. Net zoals we nu kleding kopen voor een kind in de juiste maat, zouden we ook de gereedschappen, de hulpmiddelen, die een kind gebruikt om een vaardigheid te kunnen uitvoeren, moeten aanpassen.

Stel, er zouden reuzen bestaan? Zouden we dan zijn vork gebruiken? Of zijn fiets lenen? Natuurlijk is deze metafoor een beetje hilarisch, en toch doen we precies wat ik hier vraag. We geven in veel gevallen onze kinderen gereedschappen die te groot zijn, namelijk van papa of mama.

En zoals je vast begrijpt zullen de vaardigheden die je hebt verminderen als je op de te grote fiets gaat rijden of de vork van de reus leent. Want die kunnen we minder makkelijk hanteren! Kans op vallen of knoeien wordt dan groter en de kans dat de reus je waarschuwt dat je moet oppassen of netjes moet eten ook.

Ik heb al heel wat huttenbouw weekenden meegemaakt met de kinderen.  Met veel plezier gingen ze aan de slag met een eigen hamer, zaag en schroevendraaier. Precies op maat, klusten ze er vrolijk op los. Super trots ook op de resultaten!
Natuurlijk ging ik altijd even kijken en hoewel goed bedoeld door de ouders zag ik veel kinderen met een grote zware hamer spijkers scheef slaan en met twee handen de hamer vasthouden. Het zwaartepunt van een grote hamer ligt nogal ver van de kinderhand en dus is het moeilijk richten. Uiteindelijk komt ook die spijker er wel in, en een hut bouwen is leuk genoeg om even flink door te zetten om toch die spijker op zijn kop te slaan.

Maar ik zag ook dat er regelmatig om hulp werd gevraagd of dat er toch een spijker minder werd geslagen, die voor iets meer stevigheid van de betreffende hut zou hebben gezorgd. Niet dat het opvalt, of dat de hut omvalt, maar ik gaf regelmatig kinderen even de hamer van mijn kinderen te leen aan een ander kind. Binnen enkele minuten hoorde ik iets in de trant van: “wow, dat is een echte superhamer, de mijne doet het lang niet zo goed”.

Het gereedschap van mijn kinderen werd vaak door ze uitgeleend. De zaag was precies zo lang als een kinder-onderarm, dus geen gevaarlijk zwiepende zagen. Ook de ergonomische  schroevendraaier met allerlei bitjes om de juiste schroeven aan te draaien is geliefd. Bij ons thuis zijn daar al heel wat Ikea kasten en meubels mee in elkaar gezet.

Natuurlijk is kindergereedschap geen speelgoed, maar als je wilt dat je kind zijn of haar motorische vaardigheden ontwikkelt en leert omgaan met gevaren en echte materialen, als je ze groeimomenten gunt en ze serieus wilt nemen dan is ‘echt goed om mee te spelen’ het mooiste wat je ze kunt bieden.

Tegenwoordig hoeven we niet meer zelf aan de slag om gereedschap te maken, maar net als papa die de juiste hamer of verfkwast uitzoekt, is er nu ook speciaal gereedschap gemaakt voor de kinderhand. Echt duurzaam kindergereedschap op kinderformaat, dat zelfs veelvuldig door moeders wordt gebruikt, want ja, die kunnen soms ook niet overweg met de hamer van manlief.

Oktober 2016
Sacha Grootenboer©

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter