Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
 • Lorem ipsum

11 tips voor een rustige Sinterklaastijd

3 Nov 2023
door Sacha Grootenboer

Sinterklaasavond een heerlijk avondje? Voor veel ouders is het naderen van vijf december een tijd waarvan ze hopen dat het snel voorbij gaat. Maar het is ook een tijd die je zelf kan maken en breken! Je hebt als ouder grotendeels het verloop zelf in de hand. Hoe? Ik geef je 11 tips voor een leuke Sinterklaastijd en een superleuke afsluiting met pakjesavond!

Het is bijna onmogelijk om onopgemerkt alleen de Sinterklaastijd met een enkele keer schoen zetten en een Sinterklaasavond voorbij te laten gaan. Veel (groot)ouders verzuchten achteraf dat ze blij zijn dat Sint weer naar Spanje is vertrokken!

Als je ook nog eens een kind hebt dat in dezelfde tijd jarig is en binnen de familie ook met Kerst iets onder de boom wordt verwacht dan is er veel te regelen, na te denken over je budget, dus over doordacht inkopen.

Al voor de aankomst van Sint met zijn pakjesboot in Nederland is dagelijks het Sinterklaasjournaal te zien. Mijn kinderen keken elke avond. Leuk maar ook weer iets dat bijdraagt aan meer spanning. Dan volgen alle ingeplande activiteiten zoals de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten met de stoomboot in Nederland, en vervolgens de intocht per paard in eigen dorp of stad. En alsof dat niet genoeg is, wordt er om je heen van alles georganiseerd op school, sportclubs, zwemles en in winkels. Je kunt er bijna niet om heen, het aanlokkelijke snoepgoed, de vele Sint en Piet afbeeldingen en de enorme hoeveelheid advertenties en reclames op televisie. Ook tref je schreeuwende kortingen op allerlei producten en wordt gestuurd op veel in plaats van doordacht speelgoed aankopen. Overal komen kinderen Sint wel tegen. Extra verwarrend komt er ook nog eens de hele Pieten discussie tussendoor fietsen, waardoor het mooie kinderfeest een andere lading krijgt.

Wij vierden met ons gezin meestal op een grappige wijze de vijf decemberavond tot in de late uurtjes met aandacht voor elkaar. De verschillende leeftijden binnen ons gezin maakten het extra leuk om Pakjesavond mee te vieren. Dat voelde ook echt heel anders dan de pakjesavonden uit het verleden, die binnen een half uur voorbij waren omdat de berg cadeaus al was uitgepakt nog voordat je überhaupt kon zien dat het een berg was.

Misschien wat overdreven, maar als ik nog terugdenk aan de stapel, waar wellicht maar 2 pakketjes per kind van onszelf tussen zaten, kwam de rest bij opa’s en oma’s vandaan. “We maken het niet te gek hoor” en vervolgens “ik zag toch iets leuks, kon het niet laten liggen”. Vervolgens groeide de stapel snel aan met een chocoladeletter, een zakje pepernoten, een klein cadeautje, een groot cadeautje, een grapje tussendoor en wat ze nog tegenkwamen of echt niet konden laten liggen. De berg rees!

Hilarische oplossing
Zelf had ik een trucje bedacht. De kinderen hadden vaak echt niet meer in de gaten wat ze kregen, en toen ze klein waren, pakte ik er ongemerkt iets, waar ze niet direct aandacht voor hadden, tussenuit, en legde het in de kast voor een ander moment. En echt, ze hadden het niet door! Hilarisch maar waar, gaf ik het cadeau gewoon een andere keer, zodat ik het plezier kon verdelen over meerdere momenten.

Herkenbaar die Feestdagenstress?
Dan zijn er wellicht twee mogelijkheden. Je vindt dit helemaal prima en hebt geen probleem met springende kinderen die wekenlang in ‘hieperdepiep’ stemming zijn. Mogelijk heb je zelf een manier gevonden om rustig door de Sintstress heen te komen.

…...of

Je zoekt naar een oplossing voor een aantal stressmomenten.

Wij hebben 11 tips voor jou op een rijtje gezet

 1. Maak een Sinterklaasperiode kalender vanaf de week voor aankomst van Sint in Nederland. Plan daarin de belangrijkste momenten, dus aankomst Sint Nederland (Sint op televisie), aankomst in eigen stad of dorp, en de Sinterklaasvieringen waar je niet ‘onderuit’ kunt. Knip, plak, schilder, schrijf, als het maar duidelijk is voor je kinderen wat er staat te gebeuren!
 2. Plan een vragenvuurtje en beantwoord alle vragen die je kinderen hebben over Sint op dat moment. Google erop los, ga knutselen, pepernoten bakken of wat je maar wilt en hang daarna de kalender achter een gesloten kastdeur! Zo wordt niet steeds de aandacht naar de kalender getrokken en dus naar Sinterklaas!
 3. Laat de speelgoedfolders links liggen of breng ze naar de papierbak, als je al niet een sticker op je deur hebt “geen reclamedrukwerk”. Daarmee bereik je dat hun eigen creatieve denken, de wensenlijst zal vormen en niet de hypes van nu.
 4. Het kan een handige zet zijn om de producten met een Sint of Piet op de verpakking te vermijden, dan trekt het ook geen aandacht!
 5. Spreek een wensenlijst af van maximaal 5 dingen, op volgorde van wat ze het liefste willen, en laat je kind dat lijstje in de schoen doen. Voordeel is dat ze niet alles vragen en je echt weet wat ze het liefst willen hebben. Krijg je een verlanglijstje met 20 dingen, dan weet je nauwelijks zelf waar je kind voor gaat.
 6. Spreek met je kinderen af hoe vaak ze hun schoen mogen zetten. Handig is om met kinderen van tevoren te overleggen dat Sinterklaas voor alle kinderen cadeautjes heeft, maar dat ook Sinterklaas de inhoud van zijn portemonnee of pinpas wil verdelen over alle kinderen. Dus zet je vaak je schoen dan krijg je vaak kleine dingen of soms zelfs niets. Zet je één of twee keer per week je schoen dan maak je kans op een echt cadeautje.
 7. Wees creatief in het bedenken van cadeautjes. Het hoeft niet altijd een echt pakje te zijn. Een leuk schoencadeautje is bijvoorbeeld ook een uitje samen met papa en/of mama naar het bos en daarna een warme chocomelk drinken. Sint stopt dan een brief in de schoen, daarin staat dat er voor mama en …. iets lekkers klaarstaat bij een restaurant.
 8. Pak een rol plakband en plak je mond af, of die van je kinderen als jij of zij te vaak het woord Sint of Piet noemen! Dit wordt dikke pret en uiteindelijk valt het vanzelf stil.;-) Voed de Sintstress niet met zinnen als: ‘vraag maar voor Sinterklaas’, ‘Pas op!... als Sinterklaas het ziet’, ‘Kijk, daar gaat Piet...ooh, je zag 'm net niet’, etc.
 9. Geef je kind als Sinterklaas binnenkomt het eigen beheer (dus de eigen verantwoordelijkheid) over een zak met pepernoten of gemengd strooigoed. Zet op de kalender hoeveel dagen hij of zij ermee moet doen. Is je kind nog klein, dan verdeel je de zak in het aantal dagen en kan je kind elke dag een zakje pakken. Laat verder los wat hij of zij ermee doet en zelfs wanneer het iets eet, ook al is het vlak voor het eten! Een kind dat het dus de eerste dag in zijn geheel opeet, heeft helaas de rest van de periode niets meer, één die zuinig is, heeft elke dag wat en houdt misschien nog over. Je zult zien dat veel kinderen minder zullen snoepen door deze tactiek. De focus wordt namelijk verlegd van het zeuren naar het al hebben en het zelf mogen beheren. Echt, het werkt!
 10. Accepteer de rest van de stress… of kies ervoor je kind te vertellen dat Sinterklaas, net als een toneelstuk, gewoon een verzinsel is (misschien ooit echt gebeurd, traditie, etc.) en dat jullie als ouders (hulpsinterklazen) de cadeautjes regelen. Mijn ervaring is dat de Sinttijd voor je kind leuk blijft, maar de teleurstelling minder groot is als het anders gaat bij andere kinderen. Dat elke ouder anders met dingen omgaat blijft, maar je kind kan nooit het gevoel krijgen dat Sinterklaas voor de één beter zorgt dan voor de ander. Je vermijdt hiermee grotendeels gevoelens van ‘minder’ zijn, ‘niet goed genoeg’ zijn en het opboksen tegen andere kinderen. En vraag je je af of dat ook kan bij jonge kinderen? Echt ook jonge kinderen begrijpen en zien meer dan jij denkt. Het blijft een kwestie van hoe jij er zelf mee omgaat!
 11. Plak op elke cadeautje voor pakjesavond een kaartje waarop met een spelletje of een opdracht. Je kunt pepernotenrace doen, liedjes zingen tijdens handstand, mandarijntjes pellen voor iedereen die er is en slagroom kloppen voor de chocola. Zo klopte Sint bij ons eens aan met alleen een envelop. De oudste las het verhaal dat ging over Piet die het in ons huis zo gezellig vond dat hij alle kamers had bekeken. In zijn dwaaltocht had hij zijn cadeautjes overal laten liggen. De kinderen moesten zo eerst het hele huis door alvorens ze konden beginnen aan het uitpakken. Een andere keer stond er een auto voor de deur met een supergroot pakket op een aanhanger. Alleen al dat pakket naar binnen krijgen koste een ruim half uur. Toen pakten de jongens een tafeltennistafel uit met een hele instructie om in elkaar te zetten. Het was ée1n cadeau, maar wel wat ze het liefst hadden. Het pakketje met chocoladeletter en een eigen boekje wat er nog bijkwam was echt genoeg voor een heerlijk avondje. Dat was al zoveel anders, dat wij besloten elk jaar een andere draai te geven aan dit bijzondere avondje. Dus gebruik je creativiteit. Iedereen kan het, als je de tijd ervoor neemt, kost het tijd, maar levert je zeker meer tijd en

Heb je behoefte aan goed advies, doordachte keuzes en echt fijne cadeaus? Kom dan gerust bij ons in de winkel langs. Woon je ver? Je mag ook altijd bellen of mailen voor advies. Wij nemen de tijd voor je en zeker op onze extra koopavonden krijg je ook nog eens speluitleg en fijne (cadeau)tips.

Zien we je? Wij vinden het gezellig. Er staat wat lekkers voor je klaar.

*Deze blog is een vernieuwing op een eerdere blog met een zelfde thema. Tijden veranderen dus er was een aanpassing nodig.
Sacha Grootenboer 3 november 2023
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter