• Lorem ipsum

21 april
In de tijd dat ik nog veel met kinderen werkte maakten we een tuintje in een grote bak. Gewoon met wat je in de natuur vindt, wat in je keukenkastjes staat of wat vergeten ver achterin een kast of zelfs prullenbak ligt. Wedden dat de kinderen zich uren vermaken. Wij noemen dat spelen met 'niets' en dat is echt heel erg leuk en leerzaam!

20 april
Wij, mijn dochter en ik, kunnen het niet laten als de madeliefjes in het veld staan om een ketting te maken. Doe je mee?

17 april
Vandaag hebben we een heel speciale bijzondere tip!
We gaan een hommel aaien. Ik heb veel met kinderen in de natuur rondgelopen op zoek naar vossenpoep, mierenleeuwen en tovermos. Erg leuk om te doen. Eén van de meest bijzondere dingen vond ik, en ook de kinderen, het aanraken en zachtjes aaien van een hommel. Het kan écht! Maar zoals met alle dieren, gaan we er met liefde en respect mee om, dus wees heel stil en doe zachtjes. Als je een hommel ziet zitten, neemt hij vaak wat rust tijdens het drinken van de nectar. Je kunt de hommel dan zachtjes over zijn ruggetje aaien.
Deze tip komt voort uit het feit dat wij hebben ervaren ( en het is wetenschappelijk ook bewezen), dat het beleven van de zintuigen de ontwikkeling van het kind op vele gebieden positief beïnvloedt. Wil je daarover meer lezen? Lees dan onze blogs over duurzaam opgroeien!

16 april
Creatief spelen met spulletjes uit de keuken of de natuur is heel goed mogelijk. Maak bijvoorbeeld een natuur mandala, gewoon buiten op de stenen, in je tuin op een kale plek of binnen aan tafel. Dit project is als een puzzel. Zaadje voor zaadjes, boontje voor boontje maak je jouw mandala. Veel plezier!
Lekker knutselen kan via diverse creatieve knutselboeken: https://www.opzijnplek.nl/search/knutselboek/

15 april
Vandaag gaan we een schilderijtje maken. Ga even met je kinderen een korte wandeling maken of laat ze in de omgeving wat bloemetjes, takjes, blaadjes en ander natuurlijk materiaal zoeken. Knip een kaart en doe er wat lijm op of dubbelzijdig plakband. Maak nu een prachtig schilderij van alles wat je in de natuur hebt gevonden
Creatief in en met natuur tips: https://www.opzijnplek.nl/…/buitens…/creatief-in-met-natuur/

Tip 14 april
Het is wat kouder vandaag. Misschien zit je liever even binnen maar wil je toch met buiten aan de slag?
We hebben een leuk geheugenspelletje voor de kinderen vandaag.

Wat is weg?
Neem een theedoek en afhankelijk van de leeftijd van de kinderen leg je 3-12 dingen onder de theedoek, die je buiten hebt gevonden. Dat kan een steentje zijn, een bloemknopje, een wortel van een plantje, een stokje etcetera. Lukt het niet om buiten alles te vinden, vul dan aan met bijvoorbeeld dingen van binnen. Liefst iets natuurlijks. Kijk goed wat er ligt. Leg de doek erover en haal 1 ding weg. Wat is weg? Of laat zien wat je weghaalt en laat benoemen wat er nog ligt. Varieer met weghalen en toevoegen!

Tip 10 april
Natuurlijk staat het nu even in het teken van verven en kleuren van eieren die we dan met Pasen lekker oppeuzelen. Maar je wilt natuurlijk wel gezond blijven dus verven wij altijd met natuurlijke kleurstoffen. Leg je eieren (ongepeld) in de kleurstof van natural earth egg dye of in bijvoorbeeld een groentesap van rode kool of wortel. Ze kleuren dan aan de buitenkant prachtig maar als je de eieren pelt zul je ook van binnen mooi gekleurde eieren hebben. Die je gewoon kunt eten, vrij van giftige kleurstoffen. Gebruik de gewone kinder/waterverf van natural earth paint en meng een deel met bijvoorbeeld droge rijst, linzen of mais. Kijk snel welk effect je bereikt in het filmpje. Super leuk en origineel. Speel met een elastiekje en bindt het voorzichtig om een (gekookt) ei, en je krijgt mooie streepeffecten

Tip 9 april
Vandaag spraken wij met een leuke organisatie die techniekpakketjes maken voor kinderen. Met deze pakketjes kun je lekker thuis met techniek aan de slag.

De pakketjes zijn verkrijgbaar vanaf € 7,00 per stuk excl verzendkosten.
Techniek vinden wij belangrijk voor meisjes en jongens. We vinden dit zo'n leuk initiatief dat we het graag delen! Kijk gauw verder op https://www.technika10leiden.nl/

Tip 8 april

Begraaf de schat. Maak er vandaag een 'op zoek naar de schat' dag van. Maak het je vader, moeder, broertje of zusje eens lekker lastig. Zoek een voorwerp wat vandaag zeker gebruikt moet worden. Doe het in een doosje of een plastic zak (als het niet vies mag worden) en verberg het ergens in huis of in de tuin. Je kunt het ook 'begraven' of gewoon ver weg stoppen tussen planten en struiken. Jij mag kiezen. Oei, ineens wil iemand jouw voorwerp dringend gebruiken. De zoektoch kan beginnen. ...je bent warm, je bent ijskoud, lauw........

Tip 7 april
Paardenbloemen beginnen overal te groeien en je kunt hier en daar de pluizenbollen ook vinden. Blaas er op los en verspreid de zaadjes. Zo kunnen er weer veel paardenbloemen groeien. Wist je trouwen dat je limonade kunt maken van de paardenbloem? Google gerust en vindt een recept voor heerlijke limonade!

Tip 6 april
Kleuren in de tuin en in huis. Ontelbare kleuren bestaan er. Ken jij alle namen van kleuren? Kun je kleuren onderscheiden? In lichtblauw, donkerblauw, turqoise etcetera? Ga eens op zoek naar de ontelbare kleuren in de tuin. Maak bijvoorbeeld een kleurig boeket of zoek een kleur van een bloemetje terug in een andere kleur in huis. Kijk tussen boeken en ervaar de veelzijdigheid van kleur

Tip 3 april
We hebben weer een 'elke dag duurzaam opgroeien tip' maar dan nu voor de avond. Vrijdag is toch het eind van de schoolweek. Dus je mag wat langer opblijven We gaan ouderwets schaduwspel doen. Probeer ook eens om schaduwfiguren te maken op de muur. Doe het licht aan in je kamer en beweeg je handen en kijk naar de schaduw op de muur. Kun jij er een vogel of een konijn van maken?

Tip 2 april
Vandaag maken we een ouderwetse hinkelbaan. Maak 10 vakken aan elkaar en schrijf in volgorde de cijfers 1 tot en met 10 in de vakken. Zoek een steentje. Gooi hem in vak 1. spring over vak 1 naar vak 2. Ga zo door met het steentje in vak 2, 3, etc. Spring steeds op de vakken waar het steentje niet ligt. Als je met je voet op de lijnen komt, ben je af en is je broertje, zusje of vader of moeder aan de beurt.

Tip 1 april
Eerlijk gezegd kwamen wij na het nieuws nog een maand aan huis te zijn best wel wat lastig op gang vanmorgen. Maar we hebben de middag doe-tip vol plezier bedacht! Want wij zijn weer verslaafd. Vind of zoek een touwtje van ca. 80 centimeter en ga touwfiguren maken. Dat kan een kop en schotel zijn, een parachute of een kattenwieg. Kijk snel op facebook voor het beeld!

Tip 31 maart
Maak een circus in je achtertuin. Hoe eenvoudig kan het zijn. Zoek een paar ballen uit je speelgoedkist en ga jongleren met ballen. Misschien kun je aan de slag met jongleerborden, diabolo's of een jojo. Met je broertjes of zusjes, of met papa en mama, kom je vast tot een echte circusact. Misschien bedenk je dat je een stok kunt laten balanceren op je neus? of span je een strak touw of slack-line door de tuin om te gaan koorddansen! Maak er een echt circusfeest van!

Tip 30 maart
Foto maken met je ogen!De natuur verandert nu elke dag! Zoek een mooie plek.Kijk naar een richting en neem in je op wat je ziet! Gewoon kijken met je handen langs je lijf.
Houd nu je duimen en wijsvingers als een vierkantje voor je ogen en zoom in op de plek die jij aan het bekijken was. Wat zie je allemaal?
Valt het je op dat je ineens toch hele andere dingen ziet als je focust op een kleiner deel door via je eigen gemaakte fotolijst te kijken?

Tip 27 maart
Vandaag is het tijd voor onderzoek naar kriebelbeestjes. Pak een loep en een glazen potje. Prik wat gaatjes in de deksel en doe in het potje wat gras, takjes, blaadjes en aarde. Zet een schep ergens op een 'kale' plek in de tuin of haal een tuintegel opzij. Je zoektocht kan beginnen. Wat vind jij?

Tip 26 maart
We gaan vandaag de zon onderzoeken. Ga vanmorgen eens op een iets ruimere plek staan en maak een foto van jezelf en je schaduw. Doe dit een paar keer per dag precies zoals de eerste keer, bijvoorbeeld steeds na 2 uur. Maak steeds een foto. Weet jij hoe de zon draait?

En samen met je ouders ga jij vandaag vuur maken met de zon. Pak een loep, een stuk gebroken glas en wat papier of gedroogd gras. Probeer nu eens met de zon in je glas een vuurtje te maken. Lukt het?

Maak samen brooddeeg en jij hebt vanmiddag ook nog een lekker broodje!

Tip 25 maart
Het is weer een mooie dag om in de tuin op onderzoek uit te gaan. Heb je al eens gekeken of je plantjes ziet opkomen en de bloemknoppen bewonderd. Als je elke dag kijkt of een foto maakt, zie je de planten, bloemen en blaadjes dagelijks groeien. Pak er een duimstok of meetlint bij en jouw onderzoek is compleet!

Tip 24 maart
Het is prachtig weer. Geen wolkje aan de lucht. Vogels vliegen inmiddels af en aan en hun trektocht eindigt langzaam. Ontdek eens welke soorten vogels er rond jouw huis vliegen? Hoeveel soorten herken je of van welke vogel wil je meer weten? Herken je hun lokroep, gezang of gefluit? Vogels spotten is bijzonder leuk. Kijk eens naar de oogjes, de veren, de kleuren en hun tekening. Pak je verrekijker, een vogelboekje of herkenningskaart en ga op ontdekkingstocht door de wereld van vogels!