Ontvang waardevolle tips over spelen, speelgoed en opgroeien met je kind. Blijf op de hoogte over nieuws in onze webwinkel en onze winkel in Noordwolde (Fr). Schrijf je in voor een avontuurlijke nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Filosoferen verdwijnt nu echt uit het geitenwollensokken imago!

29 Mei 2016
door Sacha Grootenboer

De logica van kinderen is soms verrassend interessant om verder te ontdekken en ook erg leerzaam voor volwassenen. Daar waar wij ‘vastdenken’ weten kinderen vaak met een verrassende creativiteit de werkelijkheid die wij zien om te buigen in andere denkwijzen.

Filosoferen is één van de bijzondere talenten die wij als mens kunnen ontwikkelen en benutten om vandaar uit verder te leren en onszelf verder te laten groeien.

Leren doe je een leven lang en filosoferen over de zin van ons bestaan en over allerlei gekke en leuke dingen maakt dat we ons brein op verschillende manieren gebruiken en daardoor nog ontvankelijker worden voor het opnemen van kennis. Bovendien nodigt een filosofisch gesprek uit om elkaars zienswijzen te respecteren. Het maakt namelijk niet uit wat en hoe je ergens over denkt. Het is jouw manier van hoe jij de dingen ziet.

Kinderen vinden het heerlijk om te fantaseren en na te denken over dingen die wellicht niet kunnen. Maar juist door daar over te fantaseren en er met elkaar over te praten leren kinderen ook oplossingen bedenken voor 'onmogelijkheden'. Daarmee leren ze dat er altijd mogelijkheden zijn om dingen op een andere manier te zien en te doen.

Filosoferen heeft nog wel eens een stoffig imago. Echter filosoferen is een manier om te leren, om elkaar te ontdekken, om te leren samenwerken, om ideeën te laten groeien,  taalgevoeligheid te vergroten, communicatie in gang te zetten en creativiteit te ontwikkelen. Vele filosofen hebben bijzondere ontdekkingen gedaan. En vele ontdekkers bleken later filosoof te zijn.

Als je kinderen vroeg leert om na te denken over allerlei vraagstukken, zoals “Kun je op school vrij zijn?” of “Kun je verdriet uitzetten?”, maakt dat kinderen na gaan denken over het leven. Zij leren mededogen en sociale vaardigheden ontwikkelen, maar vooral ook oplossingsgericht te denken.

Daar heeft een kind zijn hele leven wat aan. En wat nog mooier is? Tijdens het filosoferen is er geen goed of fout. Je mag denken en zeggen wat je wilt, want alles is mogelijk en alles is goed. Daarmee wordt samen filosoferen een spel. Samen coöperatief spelen, met elkaar nadenken, praten en je verhaal vertellen, maakt ook nog eens dat je elkaar beter leert kennen.

We kunnen dus zeggen dat filosoferen met kinderen iets is voor ouders en hun kinderen, voor de juf in de klas, en voor iedereen die met kinderen werkt, zoals coaches en therapeuten en iedereen die kinderen beter wil leren kennen of gewoon zin heeft in fantaseren en gekke gesprekken.

En wil een kind niet zoveel zeggen? Zeker weten dat het je met de vragen uit het boek "Kan niet bestaat niet" en de spellen Praatprikkels, Praatplaatjes en het nieuwste spel Denkdobbelen wel gaat lukken en dat ze het nog leuk vinden ook! Succes verzekerd!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter